O delegaţie a Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a prezentat la Slobozia programul Start-up Nation, prin care Guvernul acordă câte 100.000 şi 200.000 de lei pentru firmele nou înfiinţate, fără capital propriu, dar cu un bun plan de afaceri. Demersul urmăreşte stimularea şi susţinerea mediul de afaceri din ţară, pentru care pot aplica şi românii din străinătate, dar şi cetăţenii care trăiesc în România, atâta timp cât activitatea firmei se desfăşoară aici, astfel încât să se echilibreze situaţia din ţară, unde acum mai multe firme se închid decât se deschid. Bugetul total al programului este de 480 de milioane de euro anual, timp de 4 ani. Secretarul de stat Ilan Laufer a explicat avantajele programului: „În primul rând nu există cotă de finanţare şi este suficient să aveţi o idee foarte bună. Condiţiile principale sunt ca firma să fie înfiinţată anul acesta, după 30 ianuarie 2017, să aveţi cel puţin unul sau doi angajaţi, în funcţie de suma accesată, şi să menţineţi cel puţin trei ani aceste locuri de muncă. Puteţi să vă înscrieţi şi să beneficiaţi fără a avea capital propriu. Am încercat să înglobăm un pachet în care să includem toate cheltuielile, inclusiv cele de început, dar şi în conformitate cu planul de afaceri, inclusiv salariile, chiriile şi utilităţile, ca să sprijinim 100%. Vrem să nu ne mai plece tinerii din ţară şi să stopăm acest exod.”
Finanţările se acordă în baza unui proiect, care va fi evaluat, în ordinea punctajelor obţinute. Pentru înfiinţarea unui singur loc de muncă, grantul accesat poate fi de 100.000, iar pentru două locuri de muncă, se acordă 200.000 de lei. Obiectivele principale sunt de finanţare a 10.000 de proiecte anual, crearea a circa 20.000 de noi locuri de muncă în fiecare an, în mod direct, la care se adaugă indirect altele 5-7 mii de slujbe, astfel încât în patru ani să se reuşească crearea de 100.000 de noi locuri de muncă, conform programului de guvernare.
Domeniile finanţate sunt de Programare IT, creditat cu 45 de puncte, Producţie- evaluat cu 40 de credite, Industrii Creative -35 de credite şi Servicii, comerţ şi alte activităţi punctate cu 20 de creditate.
La prezentare a participat şi deputatul PSD Andrei Pop, care a atras atenţia că ialomiţenii vor fi la acelaşi start cu toţi românii, ceea ce face competiţia foarte dură, ţinând cont că în vestul ţării cultura antreprenorială este cu mult mai bună faţă de cea din sud: „ Eu îi îndemn pe tineri să-şi îndrepte atenţia spre posibilităţi de afaceri prin activităţi de procesare, care înseamnă producţie, şi unde se acordă un punctaj destul de mare. Acest instrument de start-up poate fi mecanismul ideal de dezvoltare în mediul rural.”
Campania de înscriere a proiectelor începe la 2 mai şi durează 30 de zile, iar evaluarea se va face în mod automat on-line, astfel încât să se cunoască punctajul obţinut. Conform grilei de punctaj, pentru calificarea în tranşa următoare, trebuie să fie obţinute minimum 50 de puncte.