Icoana din casă – punte spre cer!

1

28 de icoane vechi, pe lemn, care au aparţinut unor familii din Ialomiţa, sunt prezentate de  Muzeul Judeţean într-o expoziţie închinată sărbătorii creştine a Naşterii Domnului, celebrată an de an pe 25 decembrie.  „Expoziţia valorifică una din importantele colecţii pe care instituţia noastră le deţine. Sunt icoane donate de ialomiţeni şi icoane recuperate din Bisericile abandonate de pe teritoriul judeţului nostru. Acestea sunt o dovadă a tradiţiilor, istoriei şi spiritului nostru, de români creştini” a precizat Florin Vlad, directorul Muzeului Judeţean.

Icoanele expuse sunt lucrări care datează din secolul al XVIII lea  până în a doua jumătate a secolului XX şi întruchipează, în majoritate, imaginea Maicii Domnului cu pruncul Iisus, dar şi pe Sfinţii Ilie, Gheorghe, Nicolae şi Mina.

Directorul ştiinţific al Institutului Naţional al Patrimoniului din România, Dana Mihai, a remarcat bogăţia reprezentărilor, tehnicilor şi iconografiei: „Stilurile sunt extrem de diferite şi  este o bună iniţiativă pentru că, întotdeauna, rugăciunea şi icoana vindecă, ne face mai buni şi mai altruişti, cu frică de Dumnezeu şi de toate faptele noastre, care uneori pot fi mai bune, alteori mai rele. Am privit cu atenţie icoanele şi mi-am dat seama că patrimoniul Muzeului Judeţean este excepţional. Reprezentările sunt foarte frumoase, stilurile foarte diferite şi este o bună iniţiativă pe care trebuie continuată în prezentarea acestui patrimoniu mobil. Ele trebuie şi promovate. Este un prilej de bucurie şi de comuniune pentru că Muzeul este centrul şi locul destinate în a ne îmbogăţi prin aflarea ţi cunoaşterea a ceva nou şi valoros.”

În expoziţie sunt prezentate şi icoane mari, pe care au fost întruchipate scene biblice, cum ar fi Botezul lui Iisus Hristos. Elevă în clasa a IX a E, Marilena Ghiţă a fost impresionată de icoana care înfăţişa scena rănirii Sfintei Muceniţe Filofteia: „Este foarte interesantă pictura, ca şi  personajele. Au expresii triste pentru că cineva a murit, preoţii cântau, acum înţeleg că acestea sunt lacrimi de sânge.”  Profesorul de istorie, Ion Sandu, a fost atras de cea mai veche icoană din expoziţie, care o înfăţişează, în stil rusesc cu ferecătură, pe Maica Domnului: „ Acest omagiu adus Naşterii Domnului este un moment de încărcătură duhovnicească şi de promovare a ceea ce înseamnă valori culturale autentice şi spiritualitatea românească ortodoxă.”Impresionat de bogăţia culturală a judeţului s-a arătat şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Ionel Gae: „ Păstrăm astfel tradiţiile şi ne bucurăm de ele. Această expoziţie arată că în timp românii au luptat pentru a-şi apăra identitatea, istoria şi tradiţia. Vreau să felicit organizatorii pentru această expoziţie cu icoane în preajma sfintei sărbători a naşterii Mântuitorului, Iisus Hristos, în ieslea de la Betleem.”

 Expoziţia de icoane poate fi vizitată la Muzeul Judeţean pe tot parcursul lunii decembrie.

1 comentariu

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.