Ieri a fost lăsata secului, iar de azi începe postul mare

0

În câteva localităţi ialomițene, în noaptea de duminica spre luni, s-a făcut Urlalia, un obicei străvechi de Lăsata Secului. Localnicii au ieşit pe străzi unde au făcut focuri mari, au mâncat, au băut și au dansat, aceasta fiind ultima petrecere înainte de Postul Paștelui.
Cu mic cu mare, ialomiţenii din Albeşti au ieşit la porţi, azi noapte, au ciocnit pentru sănătate, dar mai ales s-au distrat în jurul focurilor mari: „Este foarte frumos că ne distrăm. Şi este bine că avem şi timp frumos, anul acesta. Aşa am apucat de când eram mici şi nu trece an fără să ţinem obiceiul. Cel mai frumos este când ne strângem mulţi şi îi strigăm pe cei care au sunt singuri, necăsătoriţi sau văduvi.”
Cheful de distracţie este direct proporţional cu numărul paharelor închinate şi al plăcintelor degustate: „S-a făcut Urlalia la poartă la Badea, la Vasilica, să îndepărtăm spiritele rele, câmpurile să fie bune, primăvara. Întotdeauna de lăsata secului ieşim cu plăcintă de brânză, de mere, gogoşi, vin, ţuică şi stăm până se ard toate cauciucurile, iar apoi fiecare merge la casa lui. De mâine la şcoală şi la muncă, cine are.”
În Ialomiţa, Urlalia se mai ţine la Bueşti, Borduşelu, Amara, dar şi în comunităţile din vestului judeţului. De astăzi, creştinii ortodocşi şi greco catolici au intrat în Postul Paştelui, iar cei mai evlavioşi se reţin timp de 7 săptămâni de la mâncarea de dulce, adică de la lapte, brânză, ouă şi carne. Acest repaus alimentar este benefic organismului, ajută la introspecţie, la înţelegerea sensului vieţii şi a rostului fiecăruia. În această perioadă, în Biserici au loc slujbe speciale, miercurea şi vinerea seara, sâmbăta se poartă colivele pentru cei adormiţi, iar în săptămâna Patimilor sunt evocate episoadele premergătoare sacrificiului suprem al lui Iisus şi minunea Învierii, ceea ce face Paştele cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.