Atelierele de lucru organizate de Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea au evidenţiat o situaţie pe care părinţii şi cadrele didactice nu o mai pot gestiona: lipsa de îndemânare a copiilor privind abilităţile practice obişnuite, cum ar fi legatul la şireturi.
În cadrul activităţilor, copiii au învăţat să facă noduri mobile, iar cu această ocazie unii au făcut primul nod simplu. „Învăţăm deprinderi: noduleţe, îndoituri, plieri, încercăm să obişnuim copiii să lucreze cu mânuţele lor obiecte mărunte. În funcţie de vârstă, sunt unii foarte îndemânatici, dar şi mulţi care nu au deprinderile de bază, din păcate. Aici ar mai fi nevoie de educaţie, să nu uite totuşi părinţii că au copii de crescut, adică mulţi nu ştiu să facă un nod simplu. Am avut un băieţel care a purtat numai încălţăminte cu arici pentru că nu ştie să fac nod la şireturi şi astăzi a învăţat. Aşa că este un beneficiu, în afara faptului că a lucrat o podoabă pentru mămică”, a concluzionat Doina Iabraşu, la închiderea atelierelor de mărţişoare şi podoabe.
Învăţăceii au recunoscut că preferă să mânuiască mouse-ul şi au fost pe cât de entuziasmaţi pe atât de sceptici că vor reuşi să lucreze podoabele pentru cele dragi: „Am făcut o brăţară cu o inimioară şi şnur roşu, pentru mama. Nu e uşor, că trebuie să ai mare atenţie. Nu am mai făcut niciodată şi cred că o să mă descurc. Sigur că e mai uşor e să navighezi pe internet, la calculator.”
Ieşirile din cadrul şcolii pentru diverse activităţi sunt preferatele elevilor, precizează învăţătoarea Laura Oancea: „Am participat de la Seminarul Teologic cu două clase, a doua şi a treia. Noi am folosit diverse tehnici la şcoală, dar nu e ce facem aici, iar ei mereu preferă să iasă din mediul şcolar şi să înveţe lucruri noi.”
În jocul serios s-au prins şi adulţii care au însoţit copiii la atelierele de creaţie: „E destul de greu pentru că trebuie atenţie multă şi nu prea văd. Ne mai ajutăm între noi. De puţin timp meşteresc şi eu în tehnica decupaj cu care poţi să-ţi umpli timpul şi să faci obiecte frumoase.”
În cadrul Atelierului Mărţişoare şi Podoabe organizat de Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea au participat peste 200 de elevi de la Liceul de Arte, Seminarul Teologic, Liceul Pedagogic şi Şcoala Sf. Andrei.