Situaţiile diferă în funcţie de investiţiile făcute până în prezent, pentru că acolo unde şcolile au fost modernizate, igienizarea este simplu de făcut. La grădiniţa Cosâmbeşti, spre exemplu, la începutul acestei săptămâni mai erau doar geamurile de şters. „Am venit cu nepoţica de la Bucureşti ca să vadă grădiniţa noastră şi mi-a zis că este mai frumoasă decât a ei. Am început curăţenia de pe la jumătatea lunii august, iar acum mai avem să ştergem geamurile şi să mai spălăm încă o dată pe jos”, spune îngrijitoarea Marana Paraschiv. Pentru că localurile şcolilor au fost modernizate prin programul de dezvoltare locală în perioada 2007-2011, obţinerea autorizaţiilor de funcţionare nu mai reprezintă o problemă. Primarul Bogdan Popescu precizează că în această săptămână se face şi achiziţia de lemne pentru iarnă: „Până vineri sperăm să terminăm cu toate. De autorizaţie pentru siguranţa la incendiu nu avem nevoie pentru că se cere doar în şcolile cu peste 200 de elevi.”
În schimb, în unităţile şcolare nemodernizate până acum, lucrările sunt mai complicate şi de durată. Chiar şi aşa, conducerea şcolii din Perieţi şi reprezentanţii Primăriei sunt hotărâţi pe treabă. „Avem şase locaţii, cu mici retuşuri, iar două cu mici probleme. La Fundata doresc să facem două cabine de toaletă în interiorul grădiniţei pentru ca nici copiii şi nici doamna educatoare să nu mai aibă probleme cu toaleta externă. Dar cel mai important este că vom avea teren de sport pentru copii, aici la Perieţi. Eu aştept acest teren din 1990 şi abia acum se poate, dovadă că s-a schimbat ceva în administraţia locală”, spune directorul Ion Avrămiţă. Primarul nou ales spune că timpul de când a fost învestit a fost prea scurt şi, după alocarea fondurilor, execuţia lucrărilor de reabilitare de la Grădiniţa din Perieţi este de durată: „În două luni am încercat să facem cât mai multe. Pentru acest teren de sport am alocat un miliard de le vechi şi azi-mâine este gata. La grădiniţă, însă, avem de lucru la reabilitarea exterioară. Nu ştiu de ce banii alocaţii anul trecut nu au ajuns, dar ştiu că trebuie să rezolvăm. De asemenea, vom amplasa staţii de autobuz, moderne, cu locuri de aşteptare, în toate satele, special pentru copii, unde să aştepte civilizat microbuzul şcolar”, a spus Adrian Merlea.
La Şcoala Bora, curăţenia în interior este de mult gata, iar cadrele didactice personalizează clasele. De zor se muncea la tăiat iarba în curtea unităţii. „Şcoala noastră este o instituţie care constituie un exemplu pentru familiile din cartier. Suntem atenţi să plantăm flori şi să îngrijim grădina pentru ca mămicile să vadă şi facă la fel acasă. Noi facem acum necesarul pentru fiecare elev, pentru că există rechizite pe care o să le asigurăm noi şi lucrăm la lista pe care o să le-o dăm părinţilor”, a precizat reprezentanta unităţii Elisabeta Beciu.
În Ialomiţa funcţionează 144 de unităţi şcolare, cu un total de 413 clădiri, dintre care 9 corpuri sunt fără autorizaţie de funcţionare şi 32 fără autorizaţie de siguranţă la incendiu.