În Ialomița au fost descoperite peste 300 situri arheologice, în ultimii 3 ani.
Acestea sunt datate în preistorie și au fost găsite în preajma unor cursuri de apă, acum secate. Descoperirile arheologice sunt rezultatul analizelor făcute de specialiștii Muzeului Județean, ca urmare a normelor care impun cercetarea terenului înainte de avizarea unor investiții sau actualizarea Planurilor Urbanistice Generale ale localităților. Demersurile care au condus la îmbogățirea patrimoniului arheologic al județului Ialomița sunt mai puțin apreciate de autoritățile locale sau de oamenii de afaceri, care se văd obligați să plătească studiile istorice. Cert este că zestrea arheologică a județului Ialomița s-a îmbogățit și dovedește o locuire permanentă a acestui teritoriu încă din preistorie.
Specialiștii Muzeului Județean Ialomița sunt încântați de descoperirile pe care le-au făcut în ultimii ani. „Acum 3-4 ani, în Repertoriul Arheologic Național erau sub o sută de situri înscrise, acum sun 399. Au început să se contureze niște zone de locuire foarte importante din perioada bronzului târziu, ceea ce se cunoaște în arheologie ca fiind cultura Coslogeni. Cel puțin 100 de situri sunt din această perioadă și se văd foarte bine și pe fotografiile satelitare, multe fiind fortificate. În Ialomița existau 3, iar acum avem 100 din această categorie”, precizează Cătălin BEM, coordonatorul cercetării arheologice contractuale.
În urma cercetărilor, zone care se credeau mai puțin relevante, din punct de vedere istoric, au evidențiat urme de locuire din preistorie. Directorul Muzeului Județean Ialomița, Florin Vlad, exemplifică: „La Grivița, Cârjănoaie, sunt reprezentate pe harta arheologică mai multe așezări din epoca bronzului, aparținând culturii Coslogeni, concentrări ale unor construcții de tip cenușar, foarte importante. Undeva pe la 30 de situri arheologice alcătuite din așezări din epoca bronzului, tumuli, acele movile funerare, așezări din epoca getică și altele asemenea.”
Numai că munca arheologilor și rezultatele obținute de aceștia sunt mai puțin apreciate, precizează arheologul Cătălin Bem: „Din păcate, deși este o muncă susținută, fizică și științific, evident, este din ce în ce mai prost privită și primită de autorități, varii organisme și instituții, inclusiv culturale, sub pretextul că multitudinea de situri împiedică dezvoltarea județului, împiedică investițiile, întârzie beneficiarii și câștigarea de proiecte investiționale. De fapt, dacă s-ar intra într-un cursus honorum rezonabil, adică beneficiarul să știe și să fie informat, atunci timpul alocat de noi unei intervenții arheologice ,fie de birou, fie de teren, nu este cronofagă în mod direct. Ea devine cronofagă când beneficiarul nu știe lucrul acesta.”
Studiile arheologice sunt recomandate în situații de reactualizare a PUG-urilor sau la avizarea unor investiții care presupun intervenții în sol, pentru care beneficiarii plătesc în funcție de suprafața care trebuie cercetată. „Activitatea noastră nu face altceva decât să pună în evidență patrimoniul acestui pământ din câmpia Bărăganului, pentru a fi protejat. Această resursă istorică din subsolul județului Ialomița și al țării îl punem în evidență și îl protejăm. Această muncă a noastră vine în sprijinul autorităților județene și locale. Potrivit legislației europene, orice investiție cu intervenție în sol trebuie să fie însoțită de un studiu arheologic. Practic, noi putem astăzi să spunem că cel puțin pentru jumătate din teritoriul actual al Ialomiței, cunoștințele arheologice sunt bogate și putem să-i sprijinim pe beneficiari în realizarea proiectelor lor”, subliniază arheologul Florin Vlad, director al Muzeului Județean Ialomița.
Pentru un studiu istoric la reactualizarea Planului de Urbanism General, costul poate ajunge și la 30 de mii de lei, în funcție de suprafața cercetată.
Specialiștii Muzeului Județean Ialomița apreciază că descoperirile de noi situri arheologice vor continua și anul acesta, direct proporțional cu studiile realizate pentru implementarea proiectelor de împădurire, de realizare parcuri fotovoltaice și de actualizare PUG-uri.