Lipsa constantă a precipitaţiilor şi nerespectarea măsurilor de prevenire au condus la creşterea semnificativă a incendiilor la vegetaţia uscată și culturi agricole, întreținute adesea și de vântul puternic.
De la începutul anului, s-au înregistrat 175 de incendii de vegetaţie uscată și gunoi menajer, gropi de gunoi, miriște și chiar lanuri de cereale, la care se adaugă 195 de incendii în locuințe, gospodării şi alte obiective.
Pomierii ialomiţeni reamintesc că arderea vegetației uscate provoacă multe efecte negative solului, de la distrugerea microfaunei până la evaporarea apei din stratul superior al solului.
Incendiile de câmp necesită eforturi considerabile din partea echipelor de intervenție, precum și alocarea de resurse importante umane și materiale.
Cu toate acestea, incendierea reprezintă cea mai întâlnită practică în activităţile de igienizare a terenurilor, chiar dacă riscurile sunt foarte mari.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Barbu Catargiu” al județului Ialomița face apel la cetăţeni să respecte măsurile minimale de prevenire a incendiilor, prin arderea resturilor vegetale numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt.
Pentru arderea miriştilor se are în vedere parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate şi asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii.
Acasă
Gura Ialomiţei Incendiile de vegetaţie uscată şi culturi agricole sunt în creştere în judeţul...