Încep lucrările pentru reabilitarea monumentului istoric și de arhitectură Conacul Bolomey

0

Astăzi a fost semnat, în curtea conacului din comuna Cosâmbești, contractul de lucrări de execuție la acest obiectiv.
Monument istoric de valoare excepţională, conacul a fost construit în urmă cu 123 de ani de o echipă de meșteri italieni în spiritul eclectic specific epocii. Degradarea accentuată de-a lungul timpului a făcut ca acest conac să își piardă frumusețea arhitecturală, dar nu și importanța istorică pe care o are în inima Bărăganului. Astfel, în anul 2016, Consiliul Județean Ialomița a început demersurile în vederea obținerii de finanțare externă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
În urma evaluării, proiectul a fost acceptat, iar în 2019 s-a semnat contractul de finanțare. Aproximativ un an a durat procedura de achiziție publică, iar începând de azi, Conacul Bolomey va intra oficial în reabilitare.
Ofertantul declarat câştigător, după finalizarea procedurii de achiziţie publică, este S.C. INSPETI BUILDING RESTAURATION S.R.L. Ploiești, societate cu vastă experiență în domeniu restaurării monumentelor istorice.
Contractul presupune executarea unor ample lucrări de arhitectură atât la interior, cât și la exterior, inclusiv lucrări de consolidare și refacere a fundației, valoarea acestuia fiind de 18.761.413,63 lei. Termenul de realizare este de 27 de luni, termen pe care constructorul și-l asumă și chiar speră că va finaliza lucrările în avans.
După reabilitare Conacul Bolomey se va reînscrie printre atracțiile turistice și culturale reale care să multiplice atractivitatea zonei și se poate transforma într-un brand al județului. Aici vor exista spații expoziționale, ateliere de restaurare, platforme care vor găzdui evenimente culturale în aer liber pentru comunitatea locală și turiști.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.