Începând de astăzi, în satele Luciu şi Gura Ialomiţei se intră la uciderea preventivă a efectivelor de porci din gospodăriile populaţiei

3

Circa 1000 de animale vor fi omorâte, iar în timpul care a trecut de la apariţia primelor focare în Luciu şi Gura Ialomiţei, mulţi dintre localnici au sacrificat pentru consum din porcii pe care îi deţin, considerând că sunt sănătoşi şi oricum virusul nu se transmite la om.
Aceasta este o gravă abatere de la măsurile de combatere a bolii, pentru că virusul poate fi în stare de incubaţie şi rezistă la orice preparare termică. Prin spălarea cărnii înainte de a fi gătită şi aruncarea apei se repune în circulaţie virusul pestei porcine africane.
În şedinţa Consiliului Judeţean Ialomiţa a fost aprobată suma de 500.000 lei din fondul de rezervă pentru intervenţiile în focare. „Este o situaţie cu totul şi cu totul specială. Tocmai de aceea se iau şi măsuri speciale. Nu ne propunem să mergem să ucidem porcii niciunui cetăţean din acest judeţ, ci încercăm să evităm efectele dezastruoase pe care le poate avea această pestă porcină africană. Nu se transmite la om, dar din punct de vedere al impactului economic şi social poate să fie o adevărată nenorocire”, a declarat preşedintele Consiliului Județean, Victor Moraru.
Foarte important este ca localnicii din comunităţile afectate să evite deplasările în alte localităţi, în special la rude, pentru că pot transmite boala şi în gospodăriile acestora. Pesta porcină africană a ajuns în Ialomiţa prin aducerea unor animale de la Berteşti, judeţul Brăila, în fostul IAS de la Giurgeni, de unde s-a extins rapid în comună.
Transportul animalelor este strict interzis precizează prefectul judeţului, Gigi Petre: „Ascund porcii prin porumb, îi duc de colo-acolo, a apărut la Berteşti şi i-au adus în Luciu, acum de la Luciu îi duc înapoi la Berteşti. Am avut luni noapte patru filtre rutiere numai pe Luciu şi Berteşti care au verificat toate maşinile”.
Marea provocare a autorităţilor din Ialomiţa este să oprească evoluţia pestei porcine africane la cele trei comunităţi afectate deja, din judeţ, şi să oprească transmiterea virusului în judeţele limitrofe: Ilfov, Buză, Călăraşi şi Prahova.

3 comentarii

  1. Crima comandata de la cel mai inalt nivel ,UE asa se intampla cand vad ei ca intr.o anumita tara nu se mai cumpara un anumit produs din afara…dau o duma ..boala vacii nebuna,aviara.pesta porcina ,omoram tot si fraierii o sa cumpere iar din Europa ,import cu alte cuvinte.

  2. O tara de rahat si oameni de rahat care se vand pe o eugenie,asa ne-am vandut si tara exact cum spune si domnul ceoceanu mai sus suntem condusi ABSOLUT 100% numai din afara,oare cand vreodata in tara asta o sa vedem si noi un conducator sa puna piciorul in prag si sa tina cu populatia???europa este o mare mizerie in care am intrat ne-au cumparat cu fondurile….

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.