Infrastructura rutieră şi edilitară, prioritară la Feteşti!

0

Şcoli, străzi, trotuare, parcări, casă de cultură şi sediu primărie sunt lucrări aflate în diferite stadii de execuţie, contractare sau documentare, pe care autorităţile locale din Feteşti le au pe ordinea de zi, la capitolul urgenţe. Dintre toate, cel mai greu se dovedeşte a fi cu întocmirea documentaţiilor, conform normelor prevăzute pentru atragerea fondurilor nerambursabile, naţionale şi europene. Indiferent de piedicile birocratice, viceprimarul Laurenţiu Şonchereche spune că executivul primăriei este determinat să le depăşească pe toate pentru realizarea acestor proiecte vitale comunităţii din Feteşti.

-Toată lumea pleacă în concediu vara, cum e la Primăria Fetești?

-O să ne facem concediul când timpul ne va permite, deocamdată asigurăm permanența la primărie și supraveghem lucrările care sunt în desfășurare, sperând ca în timpul cel mai scurt să le terminăm. Am început, dacă discutăm despre lucrările pe care le avem în desfășurare, și vrem să terminăm cât mai repede, trotuarul din zona Miorița; o altă lucrare începută de ceva timp este în zona pieței mari, acolo ne dorim să reabilităm parcarea care există în zonă, dar care s-a deteriorat de-a lungul timpului și, bineînțeles, trotuarul care se află într-un stadiu avansat de degradare. Aceste lucruri, la momentul acesta, sunt prioritare pentru noi, pentru că mai avem în plan și alte lucrări de reabilitare și întreținere, cu SC Drumuri Municipale Fetești.

Prin PNDL 1 mai avem de reabilitat două școli, corpul C1 al Școlii Gimnaziale Mihai Viteazul și cele două corpuri de clădire ale Şcolii gimnaziale Radu Vodă. S-au terminat procedurile și în cel mai scurt timp ne apucăm de reabilitare.

– Una dintre aceste școli este cea unde încălzirea se făcea la godin?

– Da, într-adevăr, nu era deloc normal. Acum vom avea și acolo o centrală modernă pentru încălzire.  De asemenea, mai avem în desfășurare procedurile pentru cinci străzi, Armatei, General Averescu, Tineretului, Grâușor și Ceahlăului. Au fost scoase pe SICAP serviciile de proiectare. În primă fază, la licitație s-a înscris un singur ofertant, din Bacău, care a câștigat această proiectare – însă reprezentantul acesteia nu a depus în timp util actele necesare și a trebuit să anulăm licitația. Am repetat procedura licitației și acum a câștigat o firmă din București. Urmează licitația pentru execuție. Pe PNDL 2 avem grădinița Albă ca Zăpada, la care am avut noroc – o firmă din Slobozia a câștigat și proiectarea și execuția și în cel mai scurt timp se va apuca de treabă. La începutul anului școlar grădinița aceasta va fi gata.

– Există perspectiva unei case de cultură, în ce stadiu se află?

– Construirea unei case de cultură, ca și a primăriei, este o dorință foarte veche a noastră, a locuitorilor municipiului Fetești, de a avea un spațiu special amenajat destinat activităților culturale. Încă de la preluarea mandatului ne-am dorit să facem o asemenea casă de cultură, deja am demarat procedurile, suntem în faza de proiectare, avem contractate studiile și acum, sperăm în cel mai scurt timp, să reușim să depunem documentația. Documentația se va depune la CNI și sperăm să obținem finanțarea și să dăm drumul la lucrări. Noua casă de cultură pe care dorim să o construim se va afla în parcul mare, acolo unde este acum grădina de vară. Dorim o reamenajare a acelei zone, ținând cont că este în parc, într-un loc deosebit pentru aceste acțiuni pe care le preconizăm a se desfășura. Deocamdată se lucrează la proiectare, va cuprinde mai multe săli, de spectacole cu 299 de locuri, săli adiacente unde să aibă loc diferite activități, și sperăm ca toate acestea să fie benefice pentru oraș, pentru că avem nevoie de așa ceva, iar tineretul, copiii și nu numai, au nevoie de un loc special pentru a susține activități culturale.  

– Și cat va dura construirea sălii?

– Deocamdată, documentația ne omoară, ca să zic așa, stăm foarte mult după proiectare, după avize, orice achiziție publică se face prin SICAP și trebuie să ținem cont de toate procedurile. Acesta este sistemul și trebuie să ne supunem procedurilor. 

– Celelalte proiecte?

– La momentul acesta, am depus pe axa 8, programul operațional regional, construirea ambulatoriului la spital, este un proiect în valoare de 2.300.000 euro și ne dorim foarte mult realizarea acestui proiect pentru că Feteștiul și comunitățile din jur, avem nevoie de un asemenea centru spitalicesc. Prezența unui ambulatoriu, a unui computer tomograf în această zonă, este benefică pentru locuitorii zonei și în special pentru cei ai municipiului Fetești.

Un alt proiect pe fonduri nerambursabile, pe care am reușit să-l depunem, a fost programul de mobilitate urbană, valoarea acestuia se ridică la 10 milioane de euro, va cuprinde 12 mijloace de transport în comun noi, vor fi reabilitate traseele, deci vor fi asfaltate străzile pe care circulă, pentru că la noi în Fetești infrastructura rutieră lasă foarte mult de dorit și orice proiect care cuprinde și o reabilitare a străzilor este foarte important pentru noi. Feteștiul este un oraș foarte întins, avem 153 de km de străzi, cât Slobozia și Urziceni la un loc… Încercăm să legăm cartierele, de la Buliga până la Coloniști, prin acest proiect. 

– Acest serviciu de transport public este în subordinea primăriei. Este un avantaj sau un dezavantaj, ținând cont că la Slobozia este un operator privat și călătorii s-au plâns dintotdeauna?

– E foarte bine că este în subordinea primăriei, pentru că primăria are posibilitatea de a implementa proiecte. Un operator privat nu poate susține un astfel de proiect. Faptul că Transbus este în subordinea primăriei este un lucru bun, pentru că putem să investim sau să implementăm proiecte. Acum câțiva ani au fost achiziționate 5 autobuze din Olanda și acum așteptăm cu nerăbdare să punem în aplicare acest plan de mobilitate urbană în valoare de 10 milioane de euro, pentru că avem foarte mare nevoie. 

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.