Peste 100 de cadre didactice, specialişti care lucrează cu copii şi părinţi din școlile județului Ialomița au participat miercuri, 26.09.2018, la conferinţa „Împreună pentru siguranța online a copiilor” organizată la sala de ședințe a inspectoratului școlar, de echipa judeţeană de specialişti formaţi în cadrul programului Ora de Net al Organizaţiei Salvaţi Copiii. Acest eveniment face parte dintr-o serie de întâlniri locale pe care echipa interdisciplinară formată din reprezentanţi ai Inspectoratului Școlar Județean Ialomița, Casa Corpului Didactic Ialomița, Centrul Județean de resurse și Assitență Educațională Ialomița, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița, Inspectoratul de Poliție al Județului Ialomița, le va derula în perioada mai 2018-iunie 2019.
La eveniment au participat peste 100 de persoane din domenii variate conectate cu informarea, educaţia şi consilierea copiilor: cadre didactice, consilieri şcolari, asistenţi sociali, poliţişti, elevi, părinți, facilitând dezbaterea şi implicarea la nivel local, cu scopul de a creşte nivelul de informare şi acţiune cu privire la modalităţile optime de prevenire şi combatere a abuzurilor în mediul online. Totodată, a fost promovată linia de informare şi consiliere privind siguranţa pe internet a copiilor, ctrl_AJUTOR, coordonată de Organizaţia Salvaţi Copiii şi disponibilă gratuit prin intermediul platformei www.oradenet.ro şi posibilitatea înscrierii în programul de voluntariat Ora de Net, oportunitate descrisă pe pagina www.oradenet.ro/fii-voluntar.
Având în vedere prevalența situațiilor de risc întâlnite de către copii pe Internet sau în activităţi asociate utilizării dispozitivelor mobile, echipa judeţeană de specialişti formată în cadrul programului Ora de Net va organiza activități în cadrul proiectului Organizației Salvați Copiii ”Echipe interdisciplinare județene pentru siguranța online a copiilor”.
Activităţile vor fi adresate copiilor, tinerilor, cadrelor didactice, părinţilor şi specialiştilor şi au ca scop promovarea programului educaţional Ora de Net şi a serviciilor de informare, consiliere şi raportare a abuzurilor din mediul online puse la dispoziţie pe platforma www.oradenet.ro. Rolul echipei judeţene de specialişti este acela de a asigura cadrul necesar pentru prevenirea situaţiilor de risc în care sunt implicaţi utilizatorii de Internet şi de a facilita soluţionarea rapidă a eventualele cazuri de abuz semnalate de copii şi tineri.
Acest eveniment a fost organizat de echipa formată din partenerii Salvaţi Copiii: Borodea Gabriela – Director CCD Ialomița, Ciuperceanu Maria-Magdalena – inspector școlar, IȘJ Ialomița, Lescae Iolanda – consilier școlar CJRAE Ialomița, Popescu Liliana – specialist DGASPC Ialomița, Caraman Mariana – IPJ Ialomița.
Doamna Inspector Școlar General, Manuela Zainea, prezentă la întâlnire, a apreciat evenimentul ca fiind unul important pentru participanți, din perspectiva colaborării factorilor interesați și a creării unei rețele eficiente de specialiști care să contribuie la creşterea nivelului de informare şi la identificarea modalităţilor optime de prevenire a riscurilor la care pot fi expuși copiii și tinerii în mediul online.
Domnul Grigore Cătălin, invitat reprezentând Consiliul Județean Ialomița, a asigurat participanții de sprijinul instituției pe care o reprezintă, privind organizarea și desfășurarea activităților specifice acestui proiect, pe care il apreciază ca fiind util în ceea ce privește utilizarea în siguranță a internetului de către elevi.
Etapele următoare ale proiectului presupun organizarea unor evenimente locale dedicate copiilor şi adolescenţilor cu tema „Relaționarea în mediul online” care vor atinge subiecte precum Grooming, Cyberbullying, Sexting şi Discursul Instigator la Ură şi întâlniri adresate părinţilor pentru a le explica acestora situaţiile de risc pe care copiii le pot întâlni pe internet, precum şi metodele de sprijin pe care adulţii le au la dispoziţie.
Organizaţia Salvați Copiii desfășoară, din anul 1990, programe având ca scop informarea copiilor în vederea conştientizării drepturilor şi responsabilităţilor lor, sensibilizarea adulţilor cu privire la copil şi drepturile sale, sporirea gradului de respectare a drepturilor copilului şi, nu în ultimul rând, stimularea copiilor şi tinerilor să participe în programe şi acţiuni sociale.
Acasă
Gura Ialomiţei Inspectoratul Școlar Județean Ialomița este parte a echipei județene de specialiști Ora...