Iubitorii de drumeţii montane şi-au dat întâlnire la Amara

0

20160805_185205

Anual, membrii Clubului Montan Excelsior îşi sărbătoresc prietenia pe malul lacului, în jurul focului de tabără, cu muzică folk şi întreceri sportive. Gazdele au avut peste 100 de invitaţi din toată ţara care, tradiţional, vin în familie şi cu copiii pentru a perpetua dragostea faţă de natură.
„Mă bucur de întâlnirea cu nişte oameni foarte speciali, care duc o tradiţie mai departe. Povestea începe pe la 1880, când primul club montan din România, Escafa, avea o filială în Braşov cu următorul slogan: tradiţia nu înseamnă păstrarea cenuşii ci predarea flamurii. E foarte interesant că aici, în Bărăgan, oamenii de la Excelsior Slobozia îşi doresc asta, pentru că tinerii de azi nu reuşesc să deosebească zece specii de plante, dar înţeleg două sute de branduri, ceea ce e o problemă reală, dovada clară că aceşti copii cresc departe de natură şi de rădăcinile lor”, explică Marius de la Calendar misiunea Clubului şi rostul întâlnirii.
Luana are 11 ani, face parte din comitetul de primire a oaspeţilor cu insigne şi brăţări, dar mai ales dovada că dragostea faţă de natură va rezista: “De la şase luni cred că am fost pe munte, în braţe la tati. Acum am rucsacul meu şi ajut la căratul materialelor”, spune fetiţa cu abilităţi deosebite de căţărare la panou.
Întâlnirea de la Amara este sărbătoarea de vară a membrilor Clubului Montan Excelsior, după cum precizează gazda, Eliade Dobrinescu: “Noi am pregătit pentru invitaţi produsele noastre, ale Bărăganului: porumb fiert, pepene, gogoşi, pe lângă voia bună din jurul focului de tabără”. Iar prietenii au venit din toate cele patru zări: “E a treia oară când venim la Amara pentru că ne place la cort şi preferăm natura, noi suntem mereu cu vila în spate. Oriunde am merge, la deal, munte sau câmpie, ţara asta a noastră e foarte frumoasă pentru cine iubeşte natura. Că cine vrea doar să mănânce la all inclusive se duce în altă parte!”, spun câţiva dintre prietenii muntelui.
Tradiţional, în program sunt cuprinse şi activităţi practice de căţărare pe panou şi plimbare cu tiroliana, la care participă şi copiii din tabăra de la Amara, după cum spune Lili Găzdaru: “Au o bucurie imensă pentru că au posibilitatea asta, aici. Şi aceasta e o tiroliană simplă, dar trebuie să-i vedeţi cât de fericiţi sânt când se dau.”
Cea de-a doua întâlnire anuală a prietenilor din Club Montan Excelsior va avea loc la sfârşitul lunii noiembrie la Cabana Diham.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.