Din cauza vremii, crescătorii de albine se aşteaptă să iasă cu pierderi mari din această iarnă. Temperaturile pozitive din timpul zilei păcălesc albinele, care încep să lucreze în stup şi să consume mai mult. Dar cu adevărat periculoase sunt temperaturile scăzute din timpul nopţii, iar un episod geros după această perioadă lungă cu zile calde va conduce la moartea puietului şi a albinelor.
Apicultorii ialomiţeni spun că vremea este total neprielnică pentru ciclul normal al vieţii stupului. Zilele cu mult mai calde decât normalul perioadei au trezit albinele mai devreme, iar acestea au început să lucreze şi să facă puiet, după cum precizează Sandu Mirică din Săveni, proprietarul a 100 de stupi: “Căldura asta nu e bună. Dacă era mai frig, ele stăteau în ghem. Acum, pentru că este cald, ele umblă şi sigur au început să facă puiet. Consumă şi mai multă miere, dar o să le băgăm turte. Vedem cum o să ieşim în primăvară. Cred că vreo 15 % vor fi pierderi. Mai rău va fi dacă o să dea un viscol pe la sfârşitul lui februarie, când ele ar trebui să iasă. Atunci o să se retragă iar în ghem, o să moară puietul, o să strice şi rama… Bine era să fie vremea normală, cu ger la timpul lui”.
În mod normal, activitatea de producţie în stup ar trebui să înceapă la sfârşitul lunii februarie, iar pericolul derivă din diferenţele de temperatură dintre zi şi noapte, spune şi Vasile Zăbavă din Gura Văii, care deţine 40 de stupi: “Ele, în loc să hiberneze, le păcăleşte vremea; noaptea frig, ziua cald şi mor din cauza diferenţelor dintre zi şi noapte. Cum a fost ieri, ele au ieşit. Căci nici noi nu mai ştim ce e afară: toamnă, iarnă sau primăvară. Pierderi o să fie, dar nu se ştie cât.”
Apicultorii ialomiţeni estimează pierderi între 15 şi 50%, cu rezerva că situaţia poate fi şi mai rea de atât, în funcţie de capriciile vremii.