La muzeu, în ajun de Sf. Andrei!

0

20161129_100317

Muzeul Naţional al Agriculturii din Slobozia a primit azi oaspeţi!

Copiii de la grupa mijlocie C a Grădiniţei Junior au aflat şi au pus în practică  trei dintre tradiţiile din Ajunul sărbătorii Sântului Andrei.   

De ziua de 30 noiembrie sunt legate mai multe obiceiuri populare prin care ţăranii satelor încercau să afle cum va fi anul ce va urma. În ajunul praznicului, femeile şi copiii pun grâu la încolţit în farfurii şi străchini, pe care le duc la Biserică în noaptea de Anul Nou pentru a fi slujite de preot şi a căpăta recoltă bună şi mănoasă. De asemenea, se rup crenguţe de pomi şi se pun în apă, iar dacă acestea înfloresc vestesc un an bogat şi rodnic pentru fructe.

Pentru a-şi afla ursitul, în seara zilei de 29 noiembrie, fetele coceau turte sărate cu usturoi pe care le mâncau, iar peste noapte aşteptau să le apară în vis băiatul care să le dea apă şi să le potolească setea.

Aşadar, echipate cu şorţuleţe de bucătărie, fetiţele au făcut azi turtiţe: „ Este foarte uşor. Le facem cu usturoi şi aluat, le punem la cuptor şi le mâncăm. Mâine este Sfântul Andrei, că azi e ziua mea. Mă numesc Frunză Andra Teodora şi fac 6 ani!”

La fel de responsabili, băieţii au pus grâu la încolţit: „Cu apă şi pământ. Acesta este un bol, îl luăm acasă, îi punem apă şi creşte. Apoi îl mâncăm sau îl dăm la animale?”

Cu grâul verde, încolţit, copiii vor merge la colindat, precizează directoarea Grădiniţei Junior, Mihaela Diancof. „Eu am luat special câteva vase din lut pe care să le ţin în birou, să le îngrijesc cu apă, căldură şi atenţie, iar de sărbători să le oferim gazdelor pe care le colindăm. În felul acesta vom dovedi că ne cunoaştem tradiţiile şi suntem români adevăraţi.”

Despre semnificaţia tradiţiilor de Sfântul Andrei le-a vorbit copiilor muzeograful Gabriela Ciobanu. „Se spune că în această perioadă începe adevărata iarnă. După credinţe foarte vechi, Sfântul Andrei coincide cu Anul Nou dacic. ”           

La plecare, copiii au primit crenguţe de pomi fructiferi, legate cu fir roşu pentru a le aduce noroc.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.