De cel puţin 5 ani, sezonul de primăvară privind renaşterea naturii este dublat de înflorirea de toamnă a castanilor şi merilor. Din păcate, de la an la an, pomii şi copacii se răresc, tot mai multe exemplare uscându-se din cauza verilor mult prea călduroase şi a iernilor geroase. Deocamdată, spectacolul castanilor înfloriţi este mai spectaculos ca niciodată pentru că mai mulţi copaci de pe Bulevardul Unirii sunt cu adevărat plini de flori.
Chiar dacă se spune că, atunci când pomii înfloresc a doua oară, e toamna lungă, regula devine îngrijorare: „Din cauza atmosferei? Nu ştiu, dar ne place. E frumos! Eu am acasă un salcâm înflorit acum. Şi merii înfloresc toamna, de câţiva ani încoace. Şi fac nişte merişoare mici şi dulci, până dă bruma. Am mai văzut cu câteva flori, dar aşa ca acesta, tot pomul nu am mai văzut…Eu am un piersic fără nicio frunză şi un măr care a înverzit tot şi e plin de flori. M-am închinat, că nu am mai văzut aşa până acum.”
Pe cât de mare e bucuria la înflorirea de toamnă a pomilor, pe atât de mare este îngrijorarea la uscarea copacilor. „Foarte mulţi s-au uscat. Seceta de vara asta i-a zdrobit. Am scos trei caişi, că s-au uscat. Frunzele sunt arse, sunt arse, pur şi simplu. Iar iarna trecută a fost fără zăpadă, numai ger.”
Specialiştii confirmă că înflorirea pomilor de două ori pe an sunt indicii privind modificările climatice. „Într-un context mai larg şi pe termen mai lung putem spune că pomii înfloriţi în toamnă reprezintă o avertizare serioasă în privinţa fenomenelor cauzate de încălzirea planetară”a precizat Reasilvia Mihai, referent biodiversitate în cadrul Agenţiei Judeţene Pentru Protecţia Mediului.
Toamna trecută, castanii din Slobozia au stat înfloriţi până spre sfârşitul lunii noiembrie.