La Slobozia, pasiunea determină competiţie pentru amenajarea grădinilor din faţa blocurilor

1

13169965_1479275588765348_1994826222_o

Pe lângă straturile bogate de flori, spaţiile din faţa scărilor de bloc sunt acum înfrumuseţate cu aranjamente rustice. Improvizaţiile din lemn, dar mai ales din cauciucuri vopsite cât mai colorat, pun la încercare latura creativă a artizanilor, reuşind însă să scoată în evidenţă locul şi oamenii care îşi au domiciliul în zonă.
Ciupercuţe colorate din lemn, fântâni în miniatură şi lebede din cauciucuri vopsite, berze din lut în cuiburi naturale, pe lângă tradiţionalii pitici de grădină, sunt principalele decoraţiuni la care au apelat slobozenii pasionaţi de amenajarea spaţiilor verzi, în primăvara acestui an.
Lică Dimache este unul dintre artizanii de pe strada Dobrogeanu Gherea. „Iniţiativa a fost a unui vecin şi eu l-am ajutat. Am adus pământ de pe câmp, cauciucuri, care sunt aruncate peste tot, le-am vopsit şi am făcut o fântâniţă. Flori am cumpărat de la piaţă şi acum vrem ceva şi mai frumos, când o să trecem în partea cealaltă a grădinii”
Startul l-a dat familia Niţu, în urmă cu câţiva ani. Soţii Vasilica şi Gheorghe se mândresc cu cele două berze, în cuibul cărora se adăpostesc iarna toate păsările cerului. „ Berzei mici i-am pus şi un şarpe în gură. Pe cea mare am cumpărat-o când am fost amândoi în excursie, iar pe cea mică de la Sineşti. Cuibul l-am făcut din coardă de vie, că aşa îl fac şi berzele, şi iarnă se adăpostesc în el şi vrăbiuţe şi alte păsări care vin să mănânce grâu de pe pervaz”.
După exemplul lor, vecinii de pe strada coloanelor, bloc 3, sc A, au amenajat şi ei spaţiul verde de la intrare, spre încântarea trecătorilor. „De fiecare dată mă uit şi admir pentru că e frumos. E imaginaţia fiecăruia şi mereu mai adaugă puţin câte puţin. E civilizat, frumos. Un lucru fantastic, cu adevărat frumos. Păcat că unii fac şi alţii mai strică”, opinează trei doamne în timp ce admirau aranjamentele stradale.
Spre surprinderea multora, iniţiativa prinde şi se multiplică, motiv pentru care între pasionaţii de decorarea grădinilor de la bloc a apărut concurenţa. „Să zic, să nu zic, că sunt destui care mă copiază, acum aş vrea să fac o fântână rustică, cum erau odată pe câmp, cu cumpănă şi cu lanţ”, se îndură să ne spună Gheorghe Niţu despre proiectele de viitor pentru grădina de sub geam. „Oricum, e o minune să ieşi în grădină. Am decorat şi cu potcoave, tărtăguţe, tivgi, pe peretele acesta avem numai farfurii de Horezu. De flori nu mia spunem… Aşa ne place nouă, că doar am crescut la casă şi ne e mai mare dragul să ieşim în curtea de la bloc” ,completează Vasilica Niţu.
Singura grijă a pasionaţilor de amenajarea grădinilor sunt acum câinii şi pisicile, cu sau fără stăpân, care din când în când le provoacă diverse neplăceri şi stricăciuni în oazele de verdeaţă din faţa blocurilor.

1 comentariu

  1. Familia Nuțu să facă bine să dărâme gardul acela de 2 metrii şi să ia aminte de la locatarii care au amenajat spatiul din fața blocului 3 scara A. Acolo oamenij au muncit să faca ceva frumos şi nu au îngrădit. Poate de aceea toți trecătorii au apreciat şi nici derbedeii nu au stricat munca acelor vecini. Familia Nuțu să facă bine să-şi aducă aminte că grădina aceea este pe domeniu public şi nu cum cred ei că este, adică proprietatea lor lăsată moştenire de predecesori. Eu nu zic să vedem numai lucrurile rele, dar să fim totuşi corecți, la fel ca ceilalți de la scara vecină şi să nu ne credem latifundiari, nu-i aşa domnule Gheorghe Nuțu?

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.