Lacuri de piatră: caracteristici și importanță

0

Amenajarea zonelor de interior și exterior cu piatră naturală este una dintre cele mai durabile și eficiente soluții prin care poți înfrumuseța spațiile. Piatra naturală este rezistentă la factori climatici, dar și la șocuri mecanice sau mici accidente, însă pentru a-i păstra caracteristicile vei avea nevoie de un produs care să o protejeze pe durata ei de viață. Lacul pentru piatră naturală este un produs care poate oferi protecție, acesta fiind necesar indiferent dacă piatra este utilizată la interior sau la exterior.

Ce este lacul pentru piatră naturală

Un  lac pentru piatră reprezintă un strat de acoperire care sigilează suprafețele, oferindu-le acestora o păstrare eficientă a caracteristicilor. În plus, unele tipuri de lacuri pot chiar să ajute la îmbunătățirea aspectului, prin sporirea strălucirii pietrei naturale. 

 

Lacul este un compus care se poate aplica prin pensulare și poate fi folosit pentru orice tip de piatră. El poate acoperi suprafețe în plan vertical sau orizontal, cu specificația că grosimea de strat nu trebuie să fie mare, tocmai pentru a putea evita prelingerea inestetică a materialului. 

 

Lacul poate fi aplicat pe tencuială decorativă, pe cărămidă aparentă, dar și pe granit, marmură sau travertin. La baza produsului stă un amestec de solvenți cu rășină acrilică, ce formează o masă lichidă, care poate fi aplicată cu ușurință pe substrat.

De ce este important să folosești un lac pentru piatră?

Lacul pentru piatră este unul dintre produsele care asigură pietrei aspectul estetic și durabilitatea. Chiar dacă piatra este rezistentă prin definiție, acest lucru nu înseamnă că ea nu se poate murdări sau zgâria. Este așadar nevoie de un produs care să limiteze efectele negative asupra pietrei, iar lacul face exact acest lucru. 

 

Alte motive pentru care lacul este important sunt:

Lacul pentru piatră asigură protecție împotriva intemperiilor

Orice material expus la intemperii, în mediul exterior, poate avea de suferit din cauza acestora. Spre exemplu, pot apărea deteriorări ca urmare  a expunerii la cicluri de îngheț-dezgheț sau pot apărea variații de culoare ca urmare a expunerii la raze UV. 

 

Piatra nu face excepție de la aceste lucruri, așadar este nevoie să fie folosit un lac pentru piatră care să asigure o protecție optimă. Lacul pentru piatră este în general transparent, astfel că nu vor fi influențate caracteristicile de culoare ale suprafețelor, ci acestea vor fi doar protejate. 

Lacul pentru piatră nu permite absorbția apei

Apa în elementele decorative nu este bună, ci din contră, are un efect distructiv. Pentru a preîntâmpina această situație, este nevoie de un lac pentru piatră care să aibă efect hidrofobizant, astfel încât să nu permită infiltrarea apei, indiferent de tipul pietrei.

 

Este important însă să fie făcută o distincție între lacul special pentru piatră și un produs de hidroizolare, deoarece acestea pot părea că fac același lucru dar au caracteristici diferite și lucrează altfel unul față de celălalt.

Lacul pentru piatră protejează de eroziune

Atunci când plouă sau apar depuneri de zăpadă și chiar în momentele în care suprafețele din piatră sunt utilizate, cum ar fi în cazul zonelor de trafic, cel mai mare pericol ce poate apărea este fenomenul de eroziune. Eroziunea presupune făinarea straturilor superficiale ale pietrei, urmând ca treptat aceasta să se distrugă.

 

Lacul pentru piatră preîntâmpină acest lucru, deoarece o dată aplicat el constituie o barieră împotriva eroziunii. Având o durabilitate mare și o rezistență mecanică bună, chiar și în cazul unui trafic intens piatra nu va fi erodată, așadar își va păstra intacte caracteristicile. 

 

Dacă vrei să te bucuri de suprafețe estetice și să le protejezi acestora aspectul și caracteristicile de rezistență, atunci alege un lac de piatră potrivit, care să te ajute să le prelungești durata de viață. Cere ajutorul specialiștilor în domeniu și oferă suprafețelor din piatră grija și atenția de care au nevoie.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.