A preluat mandatul de viceprimar al municipiului Fetești în octombrie anul trecut, după vacantarea postului, urmare a demisiei fostului viceprimar Silica Tudor. Iar pentru Laurențiu Șonchereche, aceasta pare provocarea carierei, în contextul în care Feteștiul pare, la primul contact, un oraș încremenit în timp și spațiu. Ceea ce nu-l împiedică pe tânărul viceprimar să-și dorească mai mult și mai bine pentru concitadinii săi. Și să acționeze în consecință…
Laurențiu Șonchereche: ,,Nu e o noutate, toată lumea știe, sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le schimbăm, orașul arată așa cum arată, tocmai de aceea administrația locală încearcă să găsească toate modalitățile de finanțare pentru punerea în practică a proiectelor ce pot contribui, în primul rând, la dezvoltarea infrastructurii. Pentru că, în primul rând, fie că vrem să recunoaștem, fie că nu, municipiul Fetești se confruntă cu foarte mari probleme la acest capitol”.
Reporter: „Aspect surprinzător de neplăcut pentru al doilea oraș, ca mărime, al județului”…
Laurențiu Șonchereche: „Da, într-adevăr, pe de altă parte, trebuie să ținem cont că Feteștiul are o rețea stradală cu o lungime de 153 de kilometri, cât Slobozia și Urziceniul la un loc. Oamenii vor, în primul rând, străzi circulabile, vor gaze și în celelalte cartiere în afară de Fetești-Gară, și asta încercăm să rezolvăm cu celeritate.
Concret, dacă e să mă refer numai la intervalul de timp scurs de la preluarea mandatului de viceprimar, pot să spun că am început un program de pietruire a străzilor. Este evident faptul că acest lucru este în primă fază nemulțumitor, pentru că este jenant să discutăm la momentul trecerii dintre 2017 și 2018 despre pietruirea străzilor. Dar trebuie să ținem cont de faptul că s-au pietruit străzile din spatele fostului spital din Fetești-Oraș, străzi care nu erau nici măcar pietruite, ci erau străzi de pământ. Speranța mea este ca proiectul început în toamna anului trecut să continue în ritm accelerat începând din primăvară, pentru că, într-adevăr, aspectul străzilor la care făceam referire este unul deplorabil”.
Reporter: „Asta deși, din câte știu, alocările de fonduri pentru aceste lucrări sunt departe de a fi suficiente”….
Laurențiu Șonchereche: „Vreau să subliniez faptul că la sfârșitul lunii ianuarie, împreună cu domnul primar Sorin Gafițoiu, am semnat contractele de finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2017-2020. E vorba despre două proiecte ce vizează reabilitarea și modernizarea străzilor Tineretului, Ceahlăului, General Averescu, Armatei și Grâușor. Asta într-o primă fază. Valoarea totală a acestui proiect depășește 5.600.000 de lei, bani ce vor fi folosiți pentru ca străzile prinse în proiect să fie reabilitate total. Un al doilea proiect vizează reabilitarea și modernizarea grădiniței cu program prelungit ,,Albă ca Zăpada”. 545.000 de lei vor fi utilizați pentru schimabarea completă a instalației electrice, refacerea izolației și a interiorului. Pentru că am amintit de această grădiniță vreau să le spun celor interesați și faptul că în toamna anului trecut, Primăria Municipiului Fetești a deblocat suma de 50.000 de lei, bani cu care s-a achiziționat mobilier nou-nouț, folosit deja de copiii care trec pragul grădiniței”.
Reporter: „Ce alți pași aveți în plan a face anul acesta pentru a schimba în bine viața oamenilor din Fetești”?
Laurențiu Șonchereche: „Dacă tot am discutat de grădiniță, vreau să vă spun că avem în plan reabilitarea completă a corpului C al Școlii Gimnaziale ,,Mihai Viteazul” și cele două corpuri ce compun clădirea Școlii Gimnaziale ,,Radu Vodă”. Avem, deasemenea, în derulare și vor fi finalizate în scurt timp, două proiecte ce vizează eficientrizarea energetică la Liceul Teoretic ,,Carol I ” și la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară.
Un alt proiect pe care îl avem trecut pe lista de priorități este cel ce vizează reabilitarea cunoscutei Grădini de Vară a orașului. Asta, mai ales în contextul în care este binecunoscut faptul că Feteștiul nu are o Casă de Cultură. Tocmai de accea ne-am gândit că este oportun să reabilităm această Grădină de Vară, care, de ce să nu recunoaștem, putem spune fărăr teama de a greși că este un simbol al municipiului Fetești. Odată renovată și acoperită, Grădina de Vară ar trebui să devină un veritabil Centru Cultural al orașului”.
Reporter: „Ce proiecte mai are în agendă viceprimarul Feteștiului și în ce măsură acestea coincid cu ale edilului-șef, Sorin Gafițoi”?
Laurențiu Șonchereche: „Evident, planurile mele sunt și cele ale primarului pentru că suntem cu adevărat o echipă și eu sunt convins că numai acționând ,,în tandem” le putem duce la îndeplinire. Ne-am dori, spre exemplu, ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, să putem decongestiona traficul din municipiu, în contextul creșterii evidente a valorilor de trafic. Ne-am dori să putem reabilita zona Miorița, unde avem în plan să construim trotuare și parcări. Ne-am propus, deasemenea, semaforizarea străzilor din municipiu și introducerea unui sistem performant de supraveghere video”.
Reporter: „Nu cred că e o noutate pentru dumneavoastră faptul că mulți dintre feteșteni se plâng de lipsa locurilor de muncă și de faptul că sunt nevoiți fie să plece din oraș, fie să facă naveta pe distanțe apreciabile”…
Laurențiu Șonchereche: „Suntem conștienți de acest aspect, și tocmai din acest punct de vedere ne-am declarat nu odată deschiderea totală către cei care vor dori să investească în oraș. Pentru moment, pot spune doar că suntem în discuții cu mai mulți oameni de afaceri care și-au declarat intenția de a investi în obiective din zonă. Pe măsură ce aceste discuții se vor concretiza, bineînțeles că le vom aduce la cunoștința locuitorilor orașului de pe malul Borcei”…
Reporter: „Știu că ați organizat luna trecută la Spitalul ,,Anghel Saligny” o dezbatere publică pe marginea proiectului noului Ambulatoriu al Spitalului Municipal”….
Laurențiu Șonchereche: „Într-adevăr, îndrăznesc să spun că e vorba despre un proiect îndrăzneț, un proiect în valoare de aproximativ 2.300.000 de euro, bani ce vor fi utilizați pentru construirea noului ambulatoriu și pentru dotarea acestuia cu aparatură ultra-performantă, astfel încât să poată fi rezolvate rapid și eficient problemele de sănătate ale locuitorilor Feteștiului dar și ale ialomițenilor din localitățile învecinate. Pot să vă spun că a fost deja semnată strategia finală, iar proiectul ar trebui depus până în luna martie. După care vor urma etapele cunoscute până la punerea efectivă în practică a acestuia”.
Reporter: „Vă dorim succes, vă mulțumim pentru minutele acordate și sper să ne regăsim cu vești bune pentru oamenii locului”!
Acasă
Gura Ialomiţei Laurențiu Șonchereche, viceprimarul Feteștiului: „oamenii vor, în primul rând, străzi circulabile, vor...
Fapte nu vorbe… puțin probabil să faci cv la canalizarea de 1 m adâncime …cei după partea de deal se leagă cei după partea din vale nu pot ptr că nu au scurgere că ei nu sunt cetățeni ai municipiului…pavele care le-ați pus în toamnă cu bordurile pe sat nu au rezistat peste iarnă…lucru de mântuială…… așa k titlul este politică