Legislaţia muncii este facultativă pentru câțiva angajatori din Ialomiţa

0

Peste 420.000 lei au însumat amenzile aplicate de inspectorii de muncă în campania naţională privind identificarea angajatorilor care au primit la muncă salariaţi pe perioada suspendării contractelor individuale de muncă, urmare a declarării şomajului tehnic.
Pe parcursul celor 278 de controale au fost constatate abateri pentru care s-au aplicat 156 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoarea de 421.300 lei, din care pentru muncă nedeclarată 260.000 lei. Astfel, au fost depistaţi 11 angajatori care desfăşurau activitate fără respectarea prevederilor legale şi au fost identificate 14 persoane care munceau la negru.
Cinci persoane au fost găsite în activitate fără contracte individuale de muncă încheiate în formă scrisă anterior începerii activităţii, la 5 angajatori, şi au fost aplicate amenzi în cuantum de 100.000 lei.
Patru persoane se aflau în activitate deşi erau în perioada suspendării contractelor individuale de muncă, la 3 angajatori, şi au fost aplicate amenzi în valoare de 80.000 lei.
Trei persoane desfăşurau activitate la doi angajatori fără transmiterea în REVISAL a elementelor contractelor individuale de muncă şi au fost aplicate amenzi de 60.000 lei.
Două persoane prestau activitate la un angajator în afara programului de lucru înscris în contractul individual de muncă cu timp parţial şi a fost aplicată o amendă de 20.000 lei.
Pentru nerespectarea prevederilor legale din domeniul relaţiilor de muncă prevăzute de Codul Muncii au fost aplicate 145 de sancţiuni , din care 25 amenzi în valoarea de 161.300 lei şi 120 avertismente.
Abaterile frecvente constau în nerespectarea termenelor de transmitere a perioadei, cauzelor şi a datei de încetare a suspendării contractelor individuale de muncă, neducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse de inspectorii de muncă, nerespectarea prevederilor privind munca în timpul repausului săptămânal şi în timpul sărbătorilor legale, nerespectarea prevederilor privind munca suplimentara şi a muncii de noapte. De asemenea, s-a mai constatat neeliberarea adeverinţei de vechime şi a extrasului din REVISAL la încetarea contractului individual de muncă şi chiar neacordarea drepturilor salariale şi neevidenţierea timpului de lucru.
Pentru deficienţele constatate au fost dispuse 207 de măsuri de remediere, cu termene concrete de îndeplinire, iar la expirarea termenelor se va efectua un control de revenire pentru verificare.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.