Legumicultorii din estul judeţului au producţii bune anul acesta, dar au pierdut contractele de desfacere

0

hhrhh

Ei văd cu surprindere cum preţurile sunt în pieţe de trei ori mai mari faţă de tarifele producătorilor şi nu înţeleg cine şi de ce blochează desfacerea, în condiţiile în care un preţ mai mic către clientul final ar presupune vânzare mai mare şi ar fi atât în avantajul tuturor: producători, comercianţi şi cumpărători.
Tradiţia cultivatorilor de legume din Mihail Kogălniceanu se diminuează de la an la an. Sătui de muncă pentru bani puţini, grădinarii fie se lipsesc să mai cultive roşii, castraveţi, ardei şi gogoşari, fie reduc suprafeţele înfiinţate cu legume. Primarul localităţii, Alexandru Dinu, explică fenomenul: „Producţiile sunt bune, am început să culegem gogoşarul şi nu avem piaţă. Am vorbit cu cumpărătorii noştri tradiţionali, din Nordul ţării, dar ne-au spus că aduc acum din Ungaria. Peste două săptămâni fiecare legumicultor va culege câte 4 tone de gogoşari şi nu ştim ce vom face cu ele. Noi mergem în piaţă la Constanţa, dar vindem puţin. Poate o să apară angrosiştii, la vremea respectivă, ce să facem? Sper ca în timpul cel mai scurt piaţa să impună condiţii de intrare, adică un certificat care să ateste că produsul pe care îl duci la vânzare este conform. Adică ceea ce conţine el, nitraţi, nitriţi, pesticide, fungicide, să fie în limita admisă de lege, pentru că este sănătatea noastră la mijloc, a tuturor”.
Ionela este o tânără familistă care a încercat propria afacere cu legume, dar, în lipsa desfacerii, a renunţat şi se rezumă la autoconsum: „Am cultivat acum patru ani şi ne-a fost foarte greu. Am pus 70 de arii cu ardei şi gogoşari, iar preţul de vânzare a fost de 50 de bani kg. Să stai o vară pe câmp, să investeşti şi să ieşi în pierdere este dezarmant”.
Adrian Mihai este hotărât, însă, să persevereze cu tehnologii noi. Tot el spune că cererea şi oferta se blochează în pieţele de marfă. „Unde vindem noi în en-gross-uri preţul este jos de tot. 80 de bani, un leu! După ce am plecat şi am dat prin piaţa din Constanţa, castraveţii erau 3,5 lei kg. Mai bine vindem aici, pe plan local”.
Pe raza comunei Mihail Kogălniceanu sunt înfiinţate cu legume circa 40 de hectare de teren, cu 50% mai puţin faţă de acum 5 ani.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.