Liviu Cazan: „Urziceniul este rupt în două – centrul, unde se investesc sume mari, şi periferia care este lăsată de izbelişte”

9

foto: Florin Floreanu

Salubrizarea domeniului public al municipiului este una dintre temele principale ale proiectului gândit de Liviu Cazan pentru Urziceni. Motivul unei astfel de ierarhizări a priorităţilor legate de Administraţie este acela al ineficienţei dovedite a măsurii de concesionare a serviciului public de salubritate. Practic, în doi ani de zile de la încredinţarea contractului, Urziceniul a cheltuit 10 miliarde lei vechi din sumele bugetului local doar pentru a-şi consolida imaginea sumbră de oraş fetid, ale cărei dogme de igienă publică se plimbă doar pe Calea Bucureşti, şi, de multe ori, nici pe-acolo. Prevederile tehnice scrise frumos în regulamentul serviciului public de salubritate n-au astăzi nicio şansă de a contrazice realitatea pestilenţială luată la picior zi de zi prin urbe.
Situaţia de fapt a modului în care arată Urziceniul din punct de vedere al curăţeniei se poate exemplifica extrem de simplu, printr-o analiză la faţa locului în zonele care, periodic, se transformă în focare de infecţie.
„Oamenii au trăit ani de zile cu acest munte de gunoi la porţi”
Groapa de gunoi ambulantă din zona străzii Arcului este una dintre cele mai elocvente zone în acest sens. Liviu Cazan spune că soluţia pentru igienizarea acestui perimetru este întocmirea şi respectarea cu stricteţe a unui plan municipal riguros: „Aici a existat ani de zile un depozit de gunoi creat ad-hoc. Primăria nu a fost interesată de remedierea acestei situaţii care a persistat timp îndelungat cu acordul tacit al celor care aveau sarcina să nu permită o astfel de acumulare de gunoi în imediata vecinătate a unei zone locuite.
Oamenii au trăit ani de zile cu acest munte de gunoi la porţi, au fost nevoiţi să respire aer poluat, copiii au contractat boli ale căilor respiratorii, după cum mi-au spus câţiva oameni din zonă care au stat de vorbă cu echipa de filmare ce a încercat să realizeze un reportaj aici. Gândiţi-vă că pe acest loc viran s-au aruncat inclusiv cadavre de animale şi o să realizaţi prin ce au trecut cei care locuiesc aici.
La scurt timp după ce noi ne-am stabilit ca obiectiv să salubrizăm zona prin forţe proprii şi, ca atare, am filmat dezastrul, Primăria a găsit de cuviinţă să cureţe de îndată gunoiul. Au făcut-o în stilul lor, parţial, dar au făcut totuşi ceea ce se impunea să facă de ani de zile. Un fapt care mi s-a părut ciudat este acela că această groapă de gunoi exista şi în campania electorală din 2008, dar atunci domnul primar nu s-a obosit să facă acest gest, măcar din motive electorale dacă nu dintr-un reflex administrativ pe care orice ales trebuie să-l aibă atunci când într-o zonă, cu atât mai mult când ea este locuită, se întâmplă un asemenea dezastru ecologic. Este bine că măcar acum s-a făcut ce trebuia. Dar, după părerea mea, salubrizarea corespunzătoare a unei localităţi trebuie făcută riguros, după un plan clar şi cu mijloace moderne, la nivelul unui oraş din anul 2012. Şi este bine să vedem cum stăm şi în zona urbană a oraşului, unde avem probleme serioase.”
„Colectarea selectivă este obligatorie, iar nerespectarea acestei prevederi atrage după sine amenzi”
Platformele de precolectare a deşeurilor din zona blocurilor din municipiu reprezintă o altă problemă pe care Administraţia este departe de a o considera rezolvată. Mizeria de fiecare zi din imediata vecinătate a containerelor îi obligă pe cetăţeni să ţină închise ferestrele care dau spre aceste locuri, din cauza mirosului greu. Recipientele folosite pentru colectarea deşeurilor menajere sunt, de asemenea, altele decât cele trecute în hârtiile administrative pe subiectul salubrizării domeniului public. Altfel spus, containerele standardizate pentru o colectare selectivă există doar în scripte. Liviu Cazan atrage atenţia asupra faptului că nu e normal ca la nivelul unui municipiu să nu existe deja implementat un astfel de sistem de salubrizare: „Colectarea la platforme este deficitară în sensul că pubelele folosite nu sunt corespunzătoare iar accesul câinilor şi celor care cotrobăie prin ele este liber. De asemenea, pubelele sunt adevărate atracţii pentru câinii comunitari, fie că vorbim de cei „de baştină”, ca să zic aşa, sau de cei care provin din transporturile ce vin dinspre Bucureşti. Deci, nerezolvarea unei probleme atrage după sine apariţia altora.
Nu este normal ca la nivelul unui municipiu ca Urziceniul să existe un sistem de colectare selectivă a deşeurilor. Cu atât mai mult cu cât colectarea selectivă la nivelul municipiilor este obligatorie, iar nerespectarea acestei prevederi legale atrage după sine amenzi pe care le plătim către fondul de mediu.
Soluţia mea pentru această situaţie este elaborarea unui proiect de reabilitare a platformelor de gunoi din zona blocurilor şi dotarea lor cu pubele pentru colectarea selectivă. La fel şi pentru zona de locuinţe individuale, unde oamenii vor avea la poartă asemenea pubele.
Finanţarea acestui proiect se face din fonduri europene, iar avantajul principal pentru populaţie este acela că prin colectarea selectivă scade preţul serviciului.
Pentru problema câinilor comunitari este nevoie de o rezolvare rapidă. Este necesară construirea unor adăposturi pentru ei şi de înfiinţarea unui serviciu public de ecarisaj care să-i adune de pe străzi. Nu trebuie să aşteptăm să moară oameni muşcaţi de câini, ca în Bucureşti, ca să luam această măsură.”
„Cetăţenii din cartierele periferice plătesc impozite de municipiu şi au condiţii de cătun”
Alocarea neuniformă a sumelor bugetare pentru lucrări publice în zonele municipiului a dus la o dezvoltarea inegală a cartierelor Urziceniului. Cetăţenii sunt obligaţi, astfel, să trăiască împărţiţi fără voia lor în două oraşe – Urziceniul blocurilor şi Urziceniul noroaielor. Administraţia nu vede dincolo de blocuri. Cartierele periferice sunt ignorate, cu străzi desfundate şi zone virane transformate în gropi de gunoi.
Prioritatea propusă de Liviu Cazan ca soluţie pentru eliminarea acestei discriminări între locuitorii aceluiaşi oraş este derularea unor proiecte publice de aducere a zonelor periferice ale Urziceniului standardul de oraş din punct de vedere al dotărilor hidro – edilitare: „Nu este normal să existe diferenţe de confort urban între periferie şi centru. La impozite egale oamenii trebuie să beneficieze de condiţii egale. În zonele periferice investiţiile publice în reţelele de utilităţi s-au făcut după ureche. Unele străzi au fost omise, pe altele s-a lucrat de mântuială. Dar cetăţenii din acele cartiere periferice plătesc impozite ca locuitori ai unui municipiu şi au condiţii de cătun.
Trebuie să modificăm proiectul Primăriei şi punem în capul listei de priorităţi aducerea acestor zone la standardul de oraş din punct de vedere al dotărilor hidro – edilitare. Iluminatul stradal, trotuarele, igienizarea zonelor virane şi crearea unei reţele de transport public pentru locuitorii din carierele periferice sunt obiective imediate pe agenda oricărui primar responsabil.
Nu pot să înţeleg cum de aceste lucruri minimale nu au fost realizate nici până acum. Urziceniul este practic rupt în două. Pentru actuala Administraţie există centrul, unde se investesc sume mari şi se cosmetizează imaginea şi periferia care este lăsată de izbelişte. Nu este normal.
Proiectul meu vizează integrarea periferiei cu centrul prin reţea de transport public şi aducerea periferiei la standardul de locuire propriu unei zone urbane.”

9 comentarii

  1. Tare! Pai Catanga de ex. este votanta Sava, incolonati fiind brunetii de cel de-un sange cu ei de vizavi de primarie. Deci, Liviule, nu impresioneaza pe nimeni ca tu vrei sa le faci curat. Curatenia este pentru educati, care sunt putini in U. In al doilea rand, daca d-l doctor O.A., mana dv. dreapta, impartaseste strategiile voastre de campanie unei apropiate (“curele de transmisie” intre cei 2) a celui mentionat in randul 2, sunteti mancati. Ar fi mai bine sa va dati de acum batuti. Chiar daca voi aveti multe intentii respectabile!

  2. Ce sa zic.. Asteptam postaci si pe aici, sa-si dea cu parerea.. Eu unul cred intr-un alt urziceni, in orasel mai organizat, in care sa fie curat, ordine si in care sa-ti fie drag sa iesi duminica la plimbare. Observ cu stupoare ca Urzicarii sunt oricum spalati pe creier, nu vad ca primarul fura mii de euro atribuindu-si singur contracte, creandu-si relatii cu interlopii de pe plan local (a se citi ciori borate sau tigani imputiti). Daca nu vreti ca in 10 ani sa va mutati fortat de aici, puneti mana si votati-l pe omul asta, si garantat peste 4 ani o sa demontreze si o sa castige cu 70% din primul tur! Te sustinem Liviu!

  3. Daca aveam un Sava si la Slobozia , aveam apa potabila aveam strazi asfaltate , aveam statie de epurare … Va vindeti sufletul pe doi arginti , Iudelor .Rugati-va pt sanatatea lui Sava !

  4. ba, mai conteaza si omul… si ce partid e asa imaculat incat indiferent ce candidat ar pune, e indeajuns sigla? eu as propune alegeri numai pentru independenti. sa se bata partidele pe ei ca sa ii sprijine.

  5. mai…,,cineva” imi dai voie sa-mi imaginez si un Consiliu local format numai din independenti? Realizezi cum ar fi, mai ales ca responsabilitatea ar fi atat de diluata? In Ialomita eu cred ca psd-usl si-a trait traiul si-a mancat malaiul oraselor si comunelor DESTUL!

  6. daca aveati un sava la slobozia aveati si voi strazi asfaltate din an in an(ca nu a fost in stare sa asfalteze cum trebuie de prima data) si aveati si voi o mica venetie de fiecare data dupa ploaie. nu mai fiti atat de tampiti si credeti ca e ceva de capul lui. daca vreti, luati-l voi sa va transforme si voua orasul intr-un cartier al perietiului asa cum din urziceni a facut o mai mica manasia. si in legatura cu mult discutatele fonduri europene. sa va fie clar. nea costel nu a accesat un singur leu. s-a lipit si el langa cei din calarasi si acum se da mare ca e cel mai mare accesator de F.E. asta e praf in ochi pt prosti. eu sper ca urzicenarii sa se trezeasca si sa voteze schimbarea acestui impostor laudaros. succes nea liviu!

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.