Locurile de parcare – provocare pentru administrația municipiului Slobozia

0

Proiectul de mobilitate urbană prin care s-au realizat pistele de biciclete va anula posibilitatea staționării mașinilor pe marginea arterelor principale de circulație și pune o mare presiune pe spațiile de parcare. Mai devreme sau mai târziu, în Slobozia, parcatul pe bulevardele Matei Basarab, Cosminului și Unirii va fi imposibil, odată cu darea în folosință a pistelor de biciclete și a benzii speciale pentru autobuze.
Conform evidențelor, în Slobozia sunt 4 autoturisme pe un loc de parcare, iar frustrările celor care pierd licitațiile de atribuire sunt foarte mari. Slobozenii și-au spus ofurile într-o dezbatere publică organizată de primarul Alexandru Potor și așteaptă îmbunătățirea regulamentului de licitație a locurilor de parcare precum și amenajarea de spații noi pentru staționarea autoturismelor.

Licitația unui loc de parcare pornește de la 130 de lei și poate ajunge și la 700 de lei pe an, în funcție de cât sunt dispuși să ofere cei care licitează, numai că oferta este cu mult mai mică decât cererea:
„Am participat la patru licitații, nu sunt novice în folosirea calculatorului sau a telefonului, pe toate patru le-am pierdut în ultima fracțiune de secundă. S-a licitat toată ziua, s-a ajuns la 250 de lei, la 23.59 minute și 4 secunde părea că sunt câștigătoare și la ora 00.00 a câștigat o altă persoană.”
Problema este că, pe lângă doritorii unui loc de parcare, există locuitori ai municipiului Slobozia care au câte două locuri pe care și le-au adjudecat atunci când nu se prezenta nimeni la licitațiile de atribuire: „Eu, întâmplător am și al doilea loc de parcare, în condițiile în care, conform regulamentului, nu se mai prezenta nimeni. Acum s-au luat toate și este firesc ca cei fără loc să aibă prioritate.”
Supărarea mare este însă la cei care și-au pierdut unicul loc de parcare pentru că au ratat data de prelungire a contractului, iar altcineva i-a vânat imediat locul: „Nu am primit niciun mesaj ca să mă prezint pentru continuitatea contractului. Asta unu. Am trecut la licitație. M-a contralicitat cineva în ultima secundă și nu s-a prezentat.”
Iar posibilitatea de prelungire a contractelor este contestată de cei care nu au încă un loc de parcare, și revendicată de cei care au mașini electrice: „Deja am făcut demersurile la primărie să-mi instalez o stație de încărcare. Va fi un coșmar să tot schimbi la trei ani locul de parcare, cu niște investiții de ordinul a 1000-2000 de euro, pentru că trebuie să iei branșament, să tragi cablu pe sub domeniul public, deci prelungirea ar trebui garantată prin contract, să-ți ră mână dreptul în continuare.”
De asemenea, se reclamă scoaterea la licitație doar a locurilor nou înființate: „Să se poată face licitație doar pe locurile nou înființate de primărie. A, dacă eu nu am fost corect, sau am uitat să plătesc, mi s-a trimis hârtie și n-am răspuns, pierd locul de parcare. Asta da, să se poată licita pe el. Dar dacă eu sunt corect, vreau să-l plătesc în continuare, de ce să-l pierd?”
În urma dezbaterii, s-au preluat mai multe propuneri de modificare a regulamentului de atribuire a locurilor de parcare, precum și îmbunătățirea platformei electronice de licitație, după cum apreciază Alexandru Potor, primarul municipiului Slobozia: „Aici e o problemă a softului. Dacă licitează o persoană care nu are niciun loc de parcare și are întâietate, softul ar trebui să-l anunțe pe celălalt care mai are un loc, dar participă, să nu-i permită să liciteze. Asta trebuie să corectăm acum.”
În Slobozia sunt amenajate 5.000 de locuri de parcare, iar la nivelul municipiului sunt înmatriculate 20.000 de autoturisme și autoutilitare.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.