Luciu, a doua localitate din Ialomiţa cu pestă porcină africană!

2

Specialiştii aşteaptă confirmarea analizelor de laborator pentru încă un caz de pestă porcină africană înregistrat în Luciu. Satul este la graniţa cu judeţul Brăila, în imediata apropiere a comunei Mihai Bravu, unde s-a declarat focar de pestă porcină africană.
La intrarea şi ieşirea din localitate s-au instalat deja filtre de dezinfecţie a maşinilor care tranzitează satul Luciu.
Primul focar de pestă porcină africană din Ialomiţa s-a declarat, vineri, în comuna Giurgeni, de unde au fost luaţi din gospodării şi ucişi peste 300 de porci, spre disperarea şi nemulţumirea proprietarilor.
Aceeaşi măsură radicală din partea Comitetului Local de Combatere a Bolilor Ialomiţa se aşteaptă şi în satul Luciu. Oamenii nu vor mai avea voie să crească porci în gospodăriile proprii cel puţin un an.

Virusul Pestei Porcine Africane continuă să se extinda în Romania – Numărul focarelor a ajuns la 431

Virusul Pestei Porcine Africane continua sa se extinda in Romania, pana in prezent fiind confirmate 431 de focare, conform datelor publicate astazi de Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine (ACEBOP) din Romania.
Sunt afectate in special gospodariile populatiei, un singur caz fiind inregistrat la o ferma comerciala – Carniprod, din judetul Tulcea. Aici, peste 31.500 de porci au fost ucisi pana in prezent.
Situatia masurilor la nivelul judetelor in care au fost confirmate focare de pesta porcina africana – la data de 23.07.2018, potrivit centralizarii ACEBOP:
Cele mai recente focare confirmate sunt in doua gospodarii din judetul Ialomita.

Judetul Tulcea:
– sunt confirmate 396 focare de pesta porcina africana in 48 localitati, iar in alte 40 gospodarii din 22 localitati exista suspiciuni cu analize in lucru, urmand ca diagnosticul sa fie confirmat de LSVSA si IDSA Bucuresti.
Situatia detaliata se prezinta astfel:
localitati unde a fost confirmat virusul – 48
focare confirmate – 396 porci sacrificati – 14 porci morti – 296 porci ucisi – 2597
Localitati cu suspiciuni cu probe in lucru la LSVJ si IDSA – 22
suspiciuni – 40 porci sacrificati – 0 porci morti – 35 porci ucisi – 205
La S.C. Carniprod situatia se prezinta astfel:
porci ucisi pana in prezent – 31522 cadavre incinerate – 4975 cadavre ingropate – 26547
De asemenea, pentru prevenirea raspandirii virusului au fost ucisi preventiv in 19 localitati un numar de 797 porci din 171 exploatatii si au fost instituie 8 filtre permanente dispuse la iesirile din judet in localitatile I.C. Bratianu (pe DN 22E), Smardan (pe DN 22), Daeni (pe DJ 222F), Rahman (pe DN 22A), Sarighiol de Deal (pe DJ 222) si Baia (pe DN 22), precum si la intrarile si iesirile de la SC Carniprod Tulcea (Complex si Fabrica), care asigura punerea in aplicare a masurilor dispuse de CLCB – ULD.
Exploatatiile au fost plasate sub supraveghere oficiala, fiind aplicate masuri de restrictie in ceea ce priveste circulatia persoanelor, animalelor, a produselor si subproduselor si a mijloacelor de transport.
Judetul Constanta:
La nivelul judetului Constanta au fost confirmate 5 focare de pesta porcina africana, la 5 gospodarii particulare – din 3 localitati (Istria – 1 focar, Cheia – 2 focare si Vadu Corbu – 2 focare), iar localitatea Vadu exista doua cazuri de suspiciuni.
Situatia focarelor la porc:
localitati unde a fost confirmat virusul – 3
focare confirmate – 5 porci sacrificati – 1 porci morti – 38 porci ucisi – 62 cadavre incinerate – 12 cadavre ingropate – 89
localitati cu suspiciuni cu probe in lucru la LSVJ si IDSA – 1
suspiciuni – 2
Au fost luate masuri de plasare sub supraveghere, de informare a cetatenilor din zonele afectate, de ucidere in cazurile de confirmare, de instaurare a zonelor de protectie si de distrugere a carcaselor si cadavrelor de suine.
In continuare se aplica toate masurile stabilite prin Planurile de masuri aprobate si se mentin filtrele rutiere: 2 filtre la Vadu, 2 filtre la Cheia, 2 filtre la Istria si 1 filtru la Mihai Viteazu. Filtrele sunt formate din reprezentanti ai Inspectoratului de Politie Judetean Constanta, Inspectoratul Judetean de Jandarmi Constanta si cei ai Politiei locale, impreuna cu reprezentanti ai D.S.V.S.A. Constanta, pentru controlul tuturor mijloacelor de transport ce tranziteaza zona de protectie si zona de supraveghere. S-au instalat dezinfectoare rutiere la limita dintre zona de protectie si zona de supraveghere. Masurile stabilite se vor mentine pana la eradicarea focarelor.
Judetul Bihor:
La nivelul judetului Bihor au fost confirmate 17 focare de pesta porcina africana, la 17 exploatatii particulare – din 7 localitati (Albis – 1 focar, Crestur – 2 focare, Abramut – 2 focare, Cherechiu – 5 focare, Olosig – 5 focare, Galos Petreu- 1 focar si Sanicolau de Munte – 1 focar). De asemenea, a fost confirmat 1 focar la efectivele de mistreti (1 mistret mort) din Fondul cinegetic nr. 9 Cubulcut – Directia Silvica Bihor.
localitati unde a fost confirmat virusul – 7
porci morti – 67 porci ucisi –120 porci sacrificati – 4
localitati cu suspiciuni cu probe in lucru la LSVJ si IDSA – 0
nr. suspiciuni – 0 porci morti – 0
Judetul Satu Mare:
La nivelul judetului Satu Mare au fost confirmate 5 focare de pesta porcina africana, la 5 gospodarii particulare – din 3 localitati (Tasnad – 1 focar, Bercu Nou – 1 focar si Micula – 3 focare). De asemenea, au fost confirmate 5 focare de pesta porcina africana la mistreti din 4 fonduri de vanatoare (FV 16 Noroieni, FV 44 Cehal, FV 47 Supur si FV 43 Sauca). Diagnosticul a fost confirmat de LSVSA si IDSA Bucuresti.
Situatia focarelor la porc localitati unde a fost confirmat virusul – 3
focare confirmate – 5 porci sacrificati – 0 porci morti – 29 porci ucisi – 23
Situatia focarelor la mistret fonduri de vanatoare unde a fost confirmat virusul – 4
mistreti morti – 9
Judetul Braila:
La nivelul judetului au fost confirmate 6 focare de pesta porcina africana la 4 gospodarii particulare din comuna Frecatei – Insula Mare a Brailei, la 1 gospodarie din localitatea Bertestii de Jos si la 1 gospodarie din localitatea Polizesti. De asemenea, in 3 locatii din 2 localitati (Frecatei – 1 si Bertestii de Jos – 2) exista suspiciuni cu analize in lucru, urmand ca diagnosticul sa fie confirmat de LSVSA si IDSA Bucuresti.
localitati unde a fost confirmat virusul – 3
focare confirmate – 6 porci sacrificati – 0 porci morti – 20 porci ucisi – 1794
localitati cu suspiciuni cu probe in lucru la LSVJ si IDSA – 2
nr. suspiciuni – 3 porci morti – 0
In data de 20.07.2018 a avut loc sedinta C.J.S.U in care a fost adoptata Hotararea nr. 14, prin care s-a stabilit:
– instituirea restrictiei de tonaj la circulatia autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone pe drumul judetean DJ 211A – tronsonul Viziru – Cuza Voda si pe drumul judetean DJ 212 – tronsonul Cuza Voda – Mihai Bravu;
– emiterea deciziilor privind masura exceptionala a uciderii preventive de suine in zona de protectie si in zona de supraveghere stabilita prin planul de masuri.
Exploatatiile au fost plasate sub supraveghere oficiala, fiind aplicate masuri de restrictie in ceea ce priveste circulatia persoanelor, animalelor, a produselor si subproduselor si a mijloacelor de transport.
Judetul Ialomita:
La nivelul judetului au fost confirmate 2 focare de pesta porcina africana la 2 gospodarii particulare din localitatea Giurgeni.
In urma sedintei Centrului Local de Combaterea Bolilor, din data de 21.07.2018, pentru reducerea pericolului de raspandire a acestei boli in efectivele invecinate, a fost aprobat ,,Programul de Masuri privind combaterea focarului de Pesta Porcina Africana,, din judetul Ialomita, precum si masurile ce se impun in zonele de restrictie.
A fost emisa Hotararea cu privire la uciderea preventiva a exemplarelor porcine din gospodariile populatiei localitatii Giurgeni si Hotararea prin care s-a aprobat ecarisarea alternativa a exemplarelor porcine la nivelul localitatii Giurgeni, prin ingropare.
localitati unde a fost confirmat virusul – 1
-focare confirmate – 2 nr porci ucisi -135 (103 ingropati si 32 incinerati).

2 comentarii

  1. Nu mi se pare normal sa omoare porcii din toate gospodariile fara sa se faca vreo analiza pentru confirmarea acestei presupuse gripe.Au actionat cu brutalitate asupra proprietarilor de gospodarii fara sa se gandeasca la consecinte…rusine lor,daca erau parintii s-au fratii lor tot asa procedau????Li s-a luat mancarea de la gura batranilor,copiilor si nu nimai,tururor taranilor de pe urma carora mancam cu totii.Nu e suficient ca au o pensie de tot râsu ca nu sant locuri de munca in zona si marea majorritatea din asta trăiesc???Ma gândesc ca poate intr-o zi o sa li se intrezica interzica sa mai si respire….În concluzie mi se pare o mare idiotenie ce se intampla si o mare magarie atitudinea celor care au actionat ca in codru.Rusine sa le fie tuturor de la mic la mare pentru faptele lor,avum sa importe carne ca poate mai are tara de achitat niste datorii externe ori vreun interes al unui partid politic.Taranii sant buni doar cand voteaza.Eu spet sa se trezeasca acesti tarani cărora li s-a luat mancarea de la gura si sa ia atitudine.Multumesc.

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.