Lucrări de grafică şi pictură, donaţie pentru Muzeul Agriculturii din Slobozia!

0

_DSC4014

Muzeul Agriculturii din Slobozia a primit o donaţie importantă de lucrări ale pictorilor Eugen Popa şi Gina Hagiu, alias Eugenia Popa. Familia artiştilor respectă astfel dorinţa acestora de a întregi colecţiile muzeelor din ţară şi de a perpetua viaţa boemă a plasticienilor de altă dată, când singura raţiune de a exista era arta, la catedră şi în atelier, fără întrerupere.
Cei doi au studiat şi au avut discipoli în China, au expus la Munchen şi au lucrat fără întrerupere la Bucureşti, iar acum parte din lucrările lor se află şi la Muzeul Agriculturii din Slobozia. Nepoata artiştilor plastici, Oana Despina Moşteanu, îndeplineşte astfel dorinţa testamentară a Ginei Hagiu şi precizează că printre donaţiile făcute se numără şi casa părintească a lui Eugen Popa, de la Săvârşin, amenajată ca un muzeu. ”Mătuşa mea a ţinut foarte mult să facă aceste muzee şi donaţii ca să îşi amintească lumea de ei ca artişti, pentru că ei aşa au trăit. Ca artişti profesionişti! I-ar fi făcut mare plăcere să vadă această expoziţie, iar ea se întâmplă la aproape un an de când s-a stins din viaţă”.
Lumea boemă a artiştilor plastici s-a transformat în ultimii ani, când treptat-treptat s-au schimbat regulile pieţei, iar cenzura comunistă, de ideologie, a fost înlocuită de cea financiară, punctează directorul Muzeului Agriculturii din Slobozia, Gheorghe Petre. ”Înainte, achiziţiile se făceau de stat. Acum nu mai poţi să fii numai artist, deplin. Trebuie să fii profesor sau altceva şi pe lângă asta să faci şi artă”. Pentru a nu-i descuraja pe tinerii prezenţi la vernisaj, oaspeţii şi gazdele i-au sfătuit să se orienteze foarte bine la piaţa de artă şi a observa ce se caută, cum ar fi florile şi peisajele, fără a face însă compromisuri.
Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.