Măsuri luate în contextul cazurilor COVID-19 în Secţia de Medicină Internă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia

0

În secţia Medicină Internă a Spitalului Judeţean de Urgență Slobozia a fost constatat un focar de coronavirus, după ce în perioada 18.01.2021 – 29.01.2021 au fost confirmaţi pozitiv 23 de pacienți şi 10 cadre medicale.
La constatarea apariţiei simptomelor specifice în rândul pacienţilor, unitatea medicală a procedat la testarea tuturor pacienţilor de pe secţie şi a personalului medical, conform procedurilor în vigoare. Anchetele epidemiologice declanşate cu această ocazie nu au putut indica cu precizie un prim caz (pacientul zero) sau declanşarea focarului având drept cauză personalul angajat.
Din totalul de 23 pacienţi pozitivi (în perioada 18.01.2021 – 29.01.2021), o parte au fost transferaţi pe sectiaTerapie Intensivă – extindere COVID a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia, iar restul la Spitalul „Anghel Saligny” Feteşti (suport COVID), Spitalul Orăşenesc Ţăndărei (suport COVID) şi Spitalul din Medgidia. Cât despre pacienţii asimptomatici, pozitivi SARS-CoV-2, aceştia au fost externaţi la domiciliu, urmând să rămână în izolare pentru o perioadă de 14 zile, cu monitorizarea stării de sănătate de către medicul de familie. La data de 29.01.2021, doi pacienţi erau izolaţi pe secţie, urmând a fi transferaţi către unităţi sanitare suport COVID.
Două cadre medicale confirmate pozitiv au forme uşoare de boală şi nu au necesitat spitalizare, iar opt sunt asimptomatice. Reluarea activităţii cadrelor medicale din secţie se va face după perioada de 14 zile, cu repetarea testelor pentru determinarea SARS-CoV-2.
Ca urmare a recomandărilor făcute în Planul de măsuri pentru limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2, în secţia Medicină Internă au fost limitate internările pentru o perioadă de 14 zile, cu excepţia urgenţelor. Pacienţii care erau internaţi în secţie şi ale căror rezultate la testarea pentru SARS-CoV-2 au fost negative, dar nu au putut fi externaţi din cauza stării de sănătate, au rămas sub supraveghere, în saloane separate, până la repetarea testelor şi ameliorarea stării de sănătate.
S-a efectuat curăţenia şi dezinfectarea curentă etapizată a spaţiilor secţiei (saloane, rezerve, spaţii de depozitare, anexe sanitare etc), operaţiuni urmate de dezinfecţia terminală. Unitatea noastră a reacţionat prompt, demonstrând capacitatea de reorganizare către alte spaţii, reducerea capacităţii şi a internărilor strict la cele urgente, detaşarea personalului de pe alte secţii pentru a asigura continuitatea activităţii. Anticipăm redeschiderea secţiei Medicină Internă la capacitatea normală în context pandemic în decursul săptămânii curente.
Subliniem faptul că suntem într-o fază a pandemiei în care focarele izolate reapar, cauzate de breşe independente de calitatea actului medical. Astfel, pacienţi sau personal infectat COVID-19 se pot prezenta în perioada de incubaţie în care infecţia nu poate fi detectată sau poate trece de măsurile de triaj, pot infecta personalul care să răspândească mai departe în comunitate. Este un context în care să insistăm din nou asupra măsurilor de protecţie şi a vaccinării.
Precizăm faptul că la această dată, dintr-un număr de 426 de salariaţi care şi-au exprimat opţiunea pentru vaccinarea împotriva COVID-19, un număr de 410 au fost vaccinați în etapa I, ceea ce reprezintă 96 de procente. Din totalul de 850 de salariaţi, doar 11 (inclusiv angajaţii secţiei Medicină Internă) sunt în supraveghere la domiciliu, având infecţie confirmată CQVID-19, urmând a-şi relua activitatea începând cu data de 10 februarie 2021.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.