Măsuri pentru prevenirea, depistarea și descurajarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale pe teritoriul județului Ialomița

0

În conformitate cu prevederile Deciziei nr. 1/01.03.2023, adoptată de Centrul Național de Combatere a Bolilor, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița a efectuat, împreună cu reprezentanții I.P.J. Ialomița, verificări pe teritoriul județului, cu scopul de a identifica și descuraja transporturile clandestine de animale.
Astfel, în data de 22.03.2023, pe raza municipiului Slobozia, a fost identificat un transport ilegal de animale (5 porcine, 2 cabaline) efectuat de un cetățean domiciliat în județul Brăila.
În urma extinderii verificărilor au mai fost identificați doi proprietari de animale (cabaline și porcine) care au vândut animale fără documente sanitare veterinare și doi proprietari care dețineau animale (cabaline și bovine) neidentificate.
În scopul descurajării unor astfel de acțiuni și pentru prevenirea apariției pe teritoriul județului Ialomița a unor focare de boli majore la animale (în special pesta porcină africană) au fost dispuse următoarele măsuri:
– uciderea celor 5 porcine neidentificate, trasportate ilegal din județul Brăila în județul Ialomița și transmiterea de probe specifice către L.S.V.S.A. Ialomița;
– sancționarea transportatorului, conform H.G. nr. 984/2005, cu modificările ulterioare, cu amendă în valoare de 1500 lei;
– sancționarea celor două persoane care au înstrăinat animale fără documente sanitare veterinare, conform H.G. nr. 984/2005, cu modificările ulterioare, cu amendă în valoare de 1200 lei fiecare;
– sancționarea celor două persoane care dețineau animale neidentificate, conform H.G. nr. 984/2005, cu modificările ulterioare, cu amendă în valoare de 1500 lei fiecare.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița monitorizează permanent astfel de încălcări ale legislației sanitare veterinare și, împreună cu alte instituții abilitate (I.P.J., I.J.J., A.N.A.F.), dispune măsuri pentru descurajarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale pe teritoriul județului Ialomița.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.