MICROBUZUL „GALBEN“ DE LA GURA IALOMIŢEI LE STĂ ÎN GÂT „PORTOCALIILOR“

0

La conferinţa de presă organizată acum două săptămâni la IŞJ, inspectorul general şcolar Ilie Stavăr ne-a prezentat o chitanţă emisă de Primăria Gura Ialomiţei pentru o taxă de transport cu microbuzul şcolar. Se pare că prin această chitanţă „generalul” a dorit să justifice faptul că Primăria Gura Ialomiţei foloseşte microbuzul şcolar din dotare în alte scopuri; astfel, era îndreptăţit să ceară microbuzul, pentru a-l duce în altă localitate. Pe lângă acest fapt, s-a mai precizat şi faptul că Primăria Gura Ialomiţei a încasat acei bani în mod ilegal. După conferinţa de presă, subiectul a ajuns într-un ziar local, motiv pentru care prefectul Teculescu s-a autosesizat şi a cerut relaţii primarului comunei Gura Ialomiţei.

Spre surprinderea lui Stavăr, acea chitanţă a fost tăiată în mod legal şi nici microbuzul nu este folosit după bunul plac al edilului, aşa cum s-a spus. Contactat telefonic, Jipa Ioan, primarul comunei Gura Ialomiţei, ne-a declarat că „aleşii locali au adoptat o hotărâre astfel încât copiii domiciliaţi în satele Luciu şi Gura Ialomiţei să fie transportaţi gratuit, cu microbuzul şcolar, la Grupul Şcolar Ţăndărei şi la S.A.M. Mihail Kogălniceanu. Această hotărâre a fost luată fiindcă pe ruta respectivă nu există curse regulate care să asigure elevilor prezenţa la cursuri în timp util. Astfel, pentru a nu favoriza abandonul şcolar din cauza lipsei transportului, dar şi pentru siguranţa copiilor care ar fi fost nevoiţi să facă naveta ieşind la ocazie, după părerea mea s-a luat o deicizie cum nu se putea mai bine. Totuşi, fiindcă nu a mai putut fi suportat integral acest cost destul de ridicat, de către Consiliul Local Gura Ialomiţei, printr-o altă Hotărâre s-a decis ca fiecărui elev care este transportat să îi fie percepută taxa de 40 de lei lunar pentru cheltuielile de motorină. Încă o dată s-a luat o decizie corectă după opinia mea, mai ales că suma de 40 de lei este o sumă infimă pe lângă costurile adevărate cu transportul, chiar şi pentru o distanţă de 10 kilometri.“

Aşa cum precizam, în urma apariţiei într-un alt ziar al acestui scandal, prefectul Teculescu s-a autosesizat şi a cerut lămuriri primarului Jipa printr-o adresă. Răspunsul edilului către prefect este, zic eu, destul de lămuritor şi la obiect: „Urmare adresei dvs. nr. 8095/02.11.2009, vă comunicăm următoarele: Consiliul Local a aprobat hotărârea cu nr 14/24.02.2009 prin care s-a decis să transportăm copiii domiciliaţi în satele Luciu şi Gura Ialomiţei la Grupul Şcolar din Ţăndărei şi S.A.M. Mihail Kogălniceanu gratuit. Această Hotărâre a fost luată din cauza faptului că nu există curse regulate pe această rută şi elevii întârziau la cursuri. Ulterior, din cauza faptului că bugetul local nu putea să mai susţină integral aceste costuri s-a adoptat H.C.L. nr 61/28.10,2009 prin care se percepe fiecărui elev suma de 40 de lei care reprezintă doar cheltuielile cu motorina. Menţionăm ca aceste taxe sunt practicate de toate primăriile din zonă. Microbuzul este folosit doar în scopul mai sus-menţionat, şi nu în scopuri personale. De asemenea, vă aducem la cunoştinţă că această cursă nu a fost stabilită pentru a aduce privilegii unuia sau altuia, ci să ajute elevii pentru a participa la cursurile zilnice.”

Pe lângă toate acestea, primarul a ţinut să adauge: „Dacă Stavăr are ceva cu mine, să vină să mi-o spună în faţă, nu aşa cum o face el acum prin presă. Eu sunt bărbat şi pot să îmi asum răspunderea pentru ce spun şi pentru ceea ce fac. Ceea ce spune domnul Stavăr nu este adevărat, iar despre cel care a scris acel articol din ziarul respectiv, vreau să spun că mi-a jignit fata facând-o „odraslă” care beneficiază de transportul cu microbuzul în condiţiile în care ea este studentă anul V la Medicină, nu la liceu, la Ţăndărei.”

În concluzie, s-a demonstrat încă o dată că microbuzul de la Gura Ialomiţei a ajuns „mărul discordiei” între IŞJ şi primarul Jipa; şi s-a mai ajuns în situaţia ca doi să se certe, iar al treilea să câştige (potenţialul beneficiar al microbuzului – evident, o primărie PDL).

Cătălin Frangulea

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.