Ministrul agriculturii a cutreierat astazi campurile din Ialomita si Calarasi pentru a discuta cu producatorii agricoli despre productia de grau 2008

0

sitaru

Dacian Ciolos a inventariat problemele semnalate de cultivatorii de cereale si le-a propus ca solutii investitiile in silozuri si certificatele de depozit.
Agricultorii l-au primit pe Dacian Ciolos ca painea calda. Nerabdatori sa-l plimbe pe camp, sa-si arate recoltele si sa-i smulga promisiuni.


Ministrul le-a oferit insa agricultorilor solutii pe termen mediu si lung. Dacian Ciolos a avansat idea eliberarii unor certificate de depozit pe care bancile se le accepte drept garantii iar fermierii sa obtina credite pentru infiintarea unor noi culturi. Tot pentru ca productiile de cereale sa nu mai incapa pe mainile samsarilor de cereale, ministrul le-a recomandat agricultorilor sa faca investitii in silozuri, accesand programul FERMIERUL din aceasta toamna.
Marea nemultumire a producatorilor este legata de sistemul de irigatii, nefunctional in opinia lor din cauza gestionarii defectuoase a Autoritatii Nationale de Imbunatatiri Funciare.
Desi la intalnirea cu ministrul au participat numai marii producatori agricoli, printre care s-a numarat si Culita Tarata, in peisaj si-a facut loc si o batrana care se intorcea cu sapa in spate de la prasit via. Pentru ca tine la traditii, femeia in varsta de 77 de ani, regreta ca nu a anuntat-o nimeni sa-l intampine pe ministru cu un colac impletit…Si ea are cateva pogoane de pamant, pe care le pretuieste la fel ca pe copiii ei
In timp ce agricultorii reclama lipsa ajutorului guvernamental, numeroase firme din strainatate cauta sa cumpere pamant in Baragan. Pana la acest moment insa, producatorii ialomiteni nu au primit nici sprijinul pe suprafata, promis pentru cel tarziu la jumatatea lunii iunie, dar intarziat de controlul de teledetectie care verifica daca suprafetele declarate corespund cu cele cultivate. Ultimul termen anuntat de reprezentantii APIA este pentru luna aceasta.
Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.