Ministrul agriculturii şi fermierii ialomiţeni se întâlnesc pe 10 septembrie la Orezu

0

hhtrhtr

Pentru al 3-lea an consecutiv, Daniel Constantin va participa la Ziua Porumbului, manifestare susţinută în Ialomiţa de Asociaţia Judeţeană a Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice.
Pe lângă analiza anului agricol 2015, în discuţie va fi adusă şi tema privind posibilitatea forării unor puţuri pentru folosirea de către fermieri a apei din subteran. Preşedintele ACCPT IL, Nicolae Sitaru, spune că proiectul Siret-Bărăgan este depăşit la acest moment, iar statul român trebuie să decidă asupra unor legi care să le permită fermierilor exploatarea apei din subteran: ,,Un fermier dacă vrea să facă irigaţii are nevoie de o lege care să-i permită să foreze şi să folosească apa din subteran. Să decidă fiecare fermier dacă irigă sau nu, cu propriile investiţii. De asemenea, este nevoie de reglementări pentru a putea realiza mici sisteme de irigaţii de-a lungul râului Ialomiţa, pentru că trece apa pe lângă noi fără a o folosi, din păcate. E un canal natural, de ce să ne apucăm să face altele?. Şi nici nu poţi să te apuci de capul tău să sapi pe terenul altuia.”
În Ialomiţa, anul agricol 2015 a fost unul atipic, în care porumbul a suferit nu din lipsa apei în sol, ci din cauza perioadei lungi a zilelor caniculare, care l-au uscat de sus în jos. ,,Vom avea producţii cu 2 tone la hectar mai mici faţă de anul trecut, la fermele mari vorbesc. Dar faţă de alte judeţe, unde seceta a făcut prăpăd, suntem bine” a mai spus Nicolae Sitaru, gazda evenimentului la Ziua Porumbului.
Pentru culturile de anul acesta, în judeţ s-au folosit 66 de hibrizi de la 11 companii, dar şi două loturi de seminţe din porumbar, pentru a testa eficienţa soiurilor şi calitatea producţiilor obţinute. În general, diferenţa între seminţele certificate şi soiurile netratate este de o tonă la hectar. Fermierii apreciază că, la pachet, anul agricol 2015 a fost unul de nota 8, în Ialomiţa, ceea ce este mulţumitor.
Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.