În Bărăganul ialomiţean se înmulţesc culturile de… mure! Delicioasele fructe specifice zonei de munte sunt cultivate cu succes în Ialomiţa şi sunt foarte căutate pentru că se coc mai devreme, sunt mari şi dulci, chiar dacă nu la fel de aromate ca cele sălbatice, de pădure.
Murele de Bărăgan sunt soi american şi au fost procurate de la Piteşti. Iniţiativa ialomiţenilor a pornit în urmă cu 4 ani, de la Gheorghe Frâncu care a plantat la Mihail Kogălniceanu două hectare cu mure, în completarea altor două cu căpşuni:”Am încercat să vedem cum iese. În primul an am plantat un hectar, iar în al doilea an am mai venit cu un hectar. Investiţie mare, muncă multă…Piaţa murului nu este încă dezvoltată în România, dar sperăm noi să se regleze.”
Exemplul a ajuns şi la Dumitru Crunţeanu, care a înlocuit cu butaşi de mure via din curtea de la Perieţi. Omul culege de pe cele 15 arii câte 100-150 de Kg la o recoltare, iar culesul se face de trei- patru zile: „Era vie clasică, la un moment dat nu mai era vinul bun, se casa…Prima dată mi-a dat doar 6 butaşi, doar atât a vrut să-mi dea. Anul următor m-am dus la el şi i-am zis că eu am scos via şi trebuie să-mi dea. Aşa am mai luat 60 de butaşi, iar apoi i-am înmulţit singur. Şi am ajuns la această mini parcelă de mure. Sunt mulţumit, dar trebuie să depui şi efort.”
Alte 4,5 hectare cu mure sunt cultivate în bărăganul ialomiţean pe raza localităţii Gura Ialomiţei, iar o plantaţie a fost înfiinţată şi la Ograda. Pentru ca recolta să fie bogată, cu fructe mari şi gustoase, plantele necesită până la 10 litri de apă pe zi: „Trebuie instalaţie de picurare în condiţiile Bărăganului şi necesită 8-10 litri de apă pe butuc ca să ai o plantă frumoasă care să şi producă. Cel mai greu e primăvara, la curăţatul lor, la ca vie. Nu ştii să tai, atunci nu ai nici producţie.”
De la producătorii ialomiţeni, fructele pornesc cu preţuri între 12 şi 15 lei kg, iar în pieţe costă dublu. De aceea, cultivatorii gândesc că o asociaţie a cultivatorilor de mure i-ar ajuta şi îşi pun mari speranţe în legea care reglementează accesul produselor autohtone în supremarketuri.