Mustul şi pâinea caldă au făcut deliciul vizitatorilor Muzeului Naţional al Agriculturii din Slobozia în cadrul expoziţiei “Pâinea şi vinul”

0

20160916_102435

Manifestarea a fost completată cu standurile producătorilor de brânzeturi şi pastramă de oaie, miere şi produse ale stupului, fructe şi magiun de prune, cozonaci, alivenci şi alte dulciuri, toate preparate după reţete tradiţionale. De asemenea, în expoziţie au fost prezentate şi comercializate vinuri din renumite podgorii româneşti, de la Vrancea, Prahova şi Călăraşi.
Mesele întinse şi bogate cu pâini, prescuri, turte şi colaci specifice ritualurilor de viaţă ale românilor au captat imediat ateniţa tinerilor: “Colaci pentru naşi! Oare ce gust or avea? Este foarte frumoasă şi turta miresei. Este pentru prima dată când văd aşa ceva. E diferită: mai mare şi mai frumoasă, împodobită cu flori…. Tradiţională, faţă de ce cumpărăm noi de la cofetărie. Prea natural! Colac pentru ginerică… la noi nu se face!”
Mai mici, dar mai îndrăzneţi, în atelierul de modelat au lucrat de zor zeci de mânuţe de fetiţe, echipate corespunzător cu şorţ la brâu şi batic pe cap: “Modelez pâinea. Nu am mai făcut, dar ne arată domnişoarele de aici. Eu ştiu să frământ că am văzut la mamaia mea când făcea gogoşi“. “Eu la mami“! “Eu la tati, care este bucătar în Italia!”, spun copiii cu ochii fixaţi pe modelul pe care îl aveau de realizat, la alegere o vrăbiuţă sau un bebeluş în scutece, pe care cei mai mulţi l-au asemuit cu un arici.
Aglomeraţie mare a fost mai ales la mustărie, unde unii dintre şcolari au avut pentru prima dată ocazia să bea must, dar şi în expoziţia cu ustensilele de zdrobit strugurii, unde băieţii s-au înghesuit: “Eu am văzut în atelierul bunicului meu o pompă de vin, ca aceasta”. “Eu nu cred că am mai văzut, poate străbunicul să fi avut”.
Special pentru participanţi şi vizitatori, în program au fost cuprinse momente folclorice susţinute de grupurile de copii din Giurgeni şi Jilavele.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.