Muzeul Naţional al Agriculturii din Slobozia participă luna viitoare la o expoziţie în Germania!

0

20160811_101431

Împletuturi din spice de grâu, specifice ritualurilor agrare, vor fi prezentate în Offenbach, unde în colaborare cu asocoiaţia românilor din Frankfurt, Muzeul Naţional al Agriculturii organizează din 24 septembrie o săptămână interculturală.
Până atunci, pe parcursului lunii august, muzeografii realizează activităţi de iniţiere în obiceiurile tradiţionale de împletire a spicelor de grâu pentru copiii şi tinerii din Ialomiţa. Participanţii sunt programaţi pe grupe în fiecare zi de joi a săptămânii, iar lecţia de împletit spice este predată de muzeograful Fănica Gherghe: “ Împletim cununi specifice ocupaţiei de bază a ţăranului român, secerişul. Grâul este o plantă foarte importantă pentru ţăran, el îl consideră o plantă sfântă şi rolul acestor cununi este de a asigura pâinea şi în anul care urmează. De asemenea, grâul este folosit în toate perioadele importante, riturile de trecere, la naştere se pun boabe de grâu în scalda copilului, la nuntă se aruncă peste miri pentru bogăţie şi belşug, iar la înmormântare, după cum ştim cu toţii, se face colivă din grâu.”
Cununile lucrate sunt “Struţul”, mai uşoară şi accesibilă copiilor mici, şi “Barba lui Dumnezeu” specifice Bărăganului, iar printre cursanţi s-au aflat şi unsprezece învăţăcei de la vila Raluca, care s-au descurcat în funcţie de vârstă şi de atenţia acordată: “Struţul e ca un bucheţel din spice, pe care l-am legat cu aţă roşie… La Barba lui Dumnezeu a fost un pic greu, dar am lucrat cu atenţie. Mai greu este acum să împletesc în patru.”
Copiii au fost însoşiţi de Gladiola Roşca: “Am venit aici ca să învăţăm să împletim spicele de grâu şi dorim ca şi copiii să ajungă să înveţe ce făceau ţăranii cu ani în urmă. Lor le plac aceste activităţi şi chiar şi-au dorit să ajungă aici.”
Tradiţia cununilor de grâu diferă în funcţie de zona geografică şi este mai bogată în Translivania, unde împletiturile sunt spaţiale. Peste tot, însă, acestea se păstrează la icoană.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.