NAPARIS 2008

0

Croaziera pe Ialomita! Fostul viceprimar, Paros Radu, si-a adunat un grup de prieteni pentru a continua proiectul NAPARIS, de navigare cu ambarcatiuni usoare pe raul care strabate judetul.

Minicroaziera a inceput in toamna anului trecut la Cosereni si s-a desfasurat pe durata a 3 zile, pana la Slobozia.

Experienta a fost reluata in acest weekend de sub podul de la Bora, pana la varsarea Ialomitei in Dunare. Pregatirile pentru plimbarea cu barcile si caiacele pe Ialomita au inceput la 7 dimineta cu …o cafea si echiparea cu tricourile de expeditie, bleu la culoare si inscriptionate NAPARIS 2. Gata de marea aventura, dupa fotografia de grup, cei 15 au sarit in barci si caiace, nerabdatori sa alunece pe Ialomita.

Galagiosi si entuziasti, membrii expeditiei i-au surprins pe pescarii de pe malurile raului, care, curiosi, intrebau din priviri ce se intampla, si raspundeau deschis la orice ii intrebam: de obicei “cat mai avem pana la Constanta?!” Ceea ce marea si mai mult uimirea si le aducea dubii in ceea ce ne priveste…Unul dintre pescari s-a indurat de stradania noastra si ne-a aratat din captura lui: un somn de 3-4 kg, prins in Ialomita.

Primul popas la mal a fost in zona Marculesti –Bucu. Dupa o gustare de vara si o hidratare corespunzatoare, din nou in barci si caiace, la contemplat malurile raului Ialomita. Din pacate, nici aici nu am scapat de privelistea mormanelor de gunoi, aruncate de “gospodarii” cu case pe malul raului, in spatele curtii, chiar in albia apei curgatoare.  Depasim momentul, pentru ca si ecologistii declarati mai scapa fara sa vrea cate o sticla in apa, si ne consolam cu idea pioneratului: o plimbare cu caiacul pe Ialomita. Dupa o zi in barci, grupul a campat in padurea de la marginea Tandareiului, un loc linistit pe malul raului, cu salcii si peri padureti, printre care au fost amplasate corturile.

In timp ce fripturile si micii sfaraiau pe gratar, l-am descusut pe Paros Radu despre proiectul NAPARIS, denumire arhaica, cu rezonanta geto-dacica a raului Ialomita: 

audio-paros-radu

audio-cantec 

Plimbarea pe Ialomita a continuat a doua zi iar la varsarea Ialomitei in Borcea, a fost inregistrat si punctul culminant al expeditiei: valurile si curentii puternici i-au pus la incercare pe membrii Naparis, reuniti de prin Brasov, Bucuresti, Braila, Galati, Slobozia si chiar… Italia. Aventura s-a incheiat la Giurgeni, din nou cu gratar, foc de tabara si cantece la chitara. 

Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.