Laptele şi cornul vor ajunge la elevii din Ialomiţa în semestrul doi al acestui an şcolar. Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că întârzierea este cauzată de termenele prevăzute în procedura de atribuire a contractelor şi că în această situaţie sunt 80% dintre autorităţile judeţene din ţară. Mai grav este că pentru zona Urziceni nu există nicio ofertă valabilă pentru lapte.
Situaţia a fost prezentată într-o conferinţă de presă organizată de executivul Consiliului Judeţean Ialomiţa, cu precizarea că demersurile privind atribuirea contractelor pentru distribuţia de corn şi lapte în şcoli au început în iulie, imediat după ce Inspectoratul şcolar a comunicat numărul beneficiarilor. Cum licitaţia directă durează cel puţin 85 de zile, ofertele au fost deschise exact în prima zi de şcoală, iar acum sunt în procedura finală de acordare. „Programul laptele şi cornul este în faza tehnică. Problema este că pe zona II Urziceni nu avem nici un ofertant valabil pentru lapte.”
Reprezentanţii Consiliului judeţean Ialomiţa apreciază că în cel mult o lună de zile elevii vor primi la şcoală lapte, corn şi mere, chiar dacă pentru fructe la începutul acestei săptămâni a apărut o Ordonanţă de Guvern care include în rândurile beneficiarilor şi copiii de la grădiniţe şi din şcolile particulare, ceea ce presupune reluarea procedurilor de contractare pentru că s-a modificat numărul beneficiarilor. Deocamdată, cei mai mulţi dintre elevi îşi cumpără de mâncare de la chioşcurile din incintele unităţilor de învăţământ şi spun că ar prefera o masă caldă în loc de corn şi lapte: „Cumpărăm saleuri, gogoşi…nu cred că ne mai dau lapte şi corn. Erau bunicele, dar am găsit şi cu termenul expirat. Mai bine să ne dea mere şi ciocolată. Sau să mâncăm la şcoală, ar fi şi mai bine.”
Din cele 50 de unităţi de învăţământ stabilite la nivel naţional pentru aplicarea proiectului pilot privind masa caldă în şcoli, în Ialomiţa a fost ales Liceul Pedagogic, însă, deocamdată, nici acest program nu este funcţional: „Licitaţiile se fac aici de Primăria Municipiului Slobozia. În lipsa atribuirii contractelor , deocamdată nu se poate acorda nici masa caldă.
Numărul total al beneficiarilor de lapte, corn şi mere este în Ialomiţa de 27.451. Fiecare zi de întârziere în distribuirea acestor produse presupune bani mai puţini consumaţi din bugetul alocat acestui program.