Noul sistem de declarare și plată a taxelor pentru persoanele fizice este aplicabil

0

De-acum, cei care obțin venituri din activități independente, printre care se numără și persoanele fizice autorizate (PFA), venituri din investiții sau venituri din chirii au de depus anual o singură declarație, conform mecanismului simplificat de declarare și plată a taxelor pentru aceste venituri, aplicabil de vineri. Noile prevederi au introdus o declarație unică pentru persoanele fizice și un termen unic anual de plată și declarare a taxelor pentru veniturile obținute de acestea.
Declarația unică pentru persoanele fizice se va depune până la data de 15 martie, însă, prin excepție, anul acesta termenul este 15 iulie. Noul formular va reprezenta o comasare a șapte formulare fiscale actuale, printre care și controversata declarație 600.
Declarația unică pentru persoanele fizice va fi o comasare a șapte formulare fiscale folosite în prezent, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Documentul a apărut vineri în Monitorul Oficial și se aplică deja, însă modelul declarației unice și instrucțiunile sale de completare vor trebui emise până pe 22 aprilie 2018.
Ordonanța, care include schimbări majore la declararea și plata impozitului și contribuțiilor sociale, vizează, în principal, persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, însă acestea acoperă și persoanele fizice cu venituri din dividende, chirii sau drepturi de autor, printre altele.
Mai precis, cele șapte declarații care vor fi comasate, odată cu apariția efectivă a declarației unice, sunt următoarele:
formularul 200 (veniturile realizate din România);
formularul 201 (veniturile realizate din străinătate);
formularul 220 (venitul estimat/norma de venit);
formularul 221 (normele de venit pentru agricultură);
formularul 600 (stabilirea contribuțiilor de pensii — CAS — și sănătate — CASS — datorate statului);
formularul 604 (stabilirea CASS pentru persoanele fără venituri);
formularul 605 (cererea de stopare a plății CASS pentru persoanele fără venituri).
Practic, prin intermediul declarației unice pentru persoanele fizice, PFA-urile și alți contribuabili vor declara veniturile realizate în anul anterior, veniturile estimate pentru anul în curs și contribuțiile sociale datorate pentru anul în curs.

Pentru anul 2018, termenul-limită pentru depunerea declarației unice va fi data de 15 iulie. Apoi, începând din 2019, termenul-limită va fi data de 15 martie. În orice caz, declarația unică va fi folosită pentru a definitiva anul fiscal anterior și pentru a face estimări pentru anul fiscal în curs.

Transmiterea declarației unice se va face în 2018 atât prin depunerea în format tipărit, cât și prin depunerea online, însă din 2019 numai transmiterea online va mai fi posibilă.

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.