De la începutul anului, oraşul Amara este producător de energie verde. Parcul fotovoltaic realizat din fonduri europene asigură 50% din consumul instituţiilor publice şi iluminatul stradal din localitate, ceea ce presupune o economie consistentă la bugetul local. Investiţia, realizată „la şosea”, pe DN2C Slobozia-Buzău, trezeşte interesul persoanelor aflate în tranzit şi mândria localnicilor, mulţumiţi de finalitatea cu folos a proiectului.
Parcul fotovoltaic de la Amara este alcătuit din 8 dispozitive rotative, pe care sunt instalate 416 panouri solare. Acestea se întorc pur şi simplu după soare, iar dacă vântul bate cu o viteză mai mare de 60 de km/h, automat se aşează la orizontală.
În funcţie de luminozitate fiecărei zile, un dispozitiv cu 52 de panouri solare produce într-o zi până la 12.500 kw de energie solară. Din primele estimări, economiile pe care oraşul staţiune le face ca producător de energie verde, se cifrează la 300.000 de lei pe an, precizează primarul, Victor Moraru.
Şcoala şi grădiniţa sunt doi dintre consumatorii publici pentru care energia verde înseamnă acum economie la facturile curente, dar şi un stres mai puţin. Pentru localnici, parcul fotovoltaic este o mândrie, mai ales că Amara se numără printre primele comunităţi din ţară producătoare de energie verde.
Proiectul, în valoare de 2 milioane de lei, a fost realizat din fonduri europene.
Atenție la costuri ,parcul de la Amara costa 4,6 Euro/watt , parcul de la Giurgeni
al CJ ,a costat în 2014 1,5 Euro/watt , oferta Dedeman 1,2 E/watt , oferă pe net la mai multe 10kw este de sub un Euro/watt . Probleme !!!
Panseluțe ,autostrăzi acum și parcuri foto ! Marea sifoneala va fi la CJ ,cu Moraru !!!Ciuperca a fost mic copil !!!
Veniturile sunt estimate greșit , sunt de 10 ori mai mici .Parcul are 416 panouri de 240wati fiecare ,adică aproximativ 100 kw putere instalata . 1wat instalat produce în zona noastră max 1500 wați în un an (1200 datorita panoului și 300 datorita tracker-lui ) Înseamnă 100Kw ori 1500 pe an produce 150 mii kw pe an .prețul maxim pe 1 kw pe medie tensiune 20kv este de maxim. 0.2 lei /kw ,deci pe un an produce energie de 150 000 ×0.2 =30 000 lei . La prețul imens de construcție parcul va fi amortizat în 66 ani . Panourile nu produc mai mult de 20 ani și nu am luat în calcul cheltuielile de întreținere !
util, ca aproape orice proiect european…
In ziarul ObiectivdeIalomita in luna ianuarie , Primaria Amara a publicat anuntul de promovare a investitiei . Conform anuntului investitia are o valoare de 2,998 milioane lei din care 2,100 sume nerambursabile . In articol valoare este 2 milioane . Care este adevarul ???
Da, chiar mare sifoneala cu moraru, daca va ajunge la CJ. Sa nu uite c[ trebuie sa isi ia si echipa de cadane din primarie ca sa poata s[ faca ce vrea el.
A, stati ca mai nou o promoveaza pe administrator lui Larisa, la Primarie ca sa controleze tot e Amara. Cine are curaj sa candideze cu el imediat esate dat afara. din orice locatie. Si multe alte nenoriciri pe care le face domnul Moraru. In concluzie este mic copil pe linga Ciuperca.