Baza de cercetare şi expunere muzeală de lângă Giurgeni, Ialomiţa, a fost înfiinţată în 2009 şi este aşezată la şosea, pe Drumul Slobozia- Constanţa, la 8 Km de Giurgeni.
Complexul este alcătuit dintr-o sală de expoziţie, lapidariu, sală de conferinţe unde se află macheta oraşului şi un parc arheologic. Aici s-a născut Mihai Viteazul şi a trăit multă vreme mama sa, Tudora, motive pentru care Nicolae Iorga cercetează la 1935 ruinele Târgului şi descoperă o piatră funerară a lui Arion, negustorul de la Oraşul de Floci, expusă acum la intrarea în muzeu.
audio Orasul de Floci
Baza de cercetare şi expunere muzeală de lângă Giurgeni, Ialomiţa, se află pe ruinele primei capitale de judeţ, atestată la 1470! Târgul medieval, aşezat la confluenţa Ialomiţei cu Dunărea, era periodic inundat şi s-a aflat pe axa războaielor ruso-austriece-turce, ceea ce periclita viaţa locuitorilor. Mai mult, Ştefan cel Mare incendiază oraşul pentru a împiedica domnia lui Radu cel Frumos, favoritul sultanului. După pârjol, Târgul renaşte şi înregistrează cea mai înfloritoare perioadă a existenţei sale, între anii 1740-1750, numai că domniile fanariote îi alungă pe meşteşugari prin birurile şi simbriile mari pe care le impun. Aşa se face că, la 1831, deşi este atesatat într-un document de stat, Oraşul de Floci este doar o ruină, nelocuită.
Relicvele şi planurile refăcute ale aşezării care documentează istoria oraşului dispărut, singurul peste care nu s-a mai suprapus o altă locuire, pot fi consultate în sala de expoziţii. Oraşul medieval dispărut se întindea pe 100 de hectare. În urma cercetărilor arheologice au fost descoperite 3 biserici mari, 5 necropole şi numeroase ateliere de meşteşugari.
Cercetările arheologice de la Oraşul de Floci se desfăşoară din 1975, iar vara aceasta vor fi reluate în luna august.
Clementina Tudor
Alti bani cheltuiti de domn Ciuperca……….
Tudor, ti se pare ca au fost bani cheltuiti de pomana? Ai habar ce este acolo si ce insamna pt judetul asta istoria de acolo?