Parlamentul României a adoptat proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2016, cu amendamentele PSD

1

_DSC7376

Parlamentul României a adoptat miercuri, 16 decembrie 2015, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2016, care conţine importante măsuri economice iniţiate de Grupul Parlamentar al PSD.
Proiectul de buget elaborat de Guvernul Ponta a fost respectat şi însuşit în proporţie covârşitoare de actualul Executiv, iar prin amendamentele aduse de parlamentarii PSD, legea a fost completată astfel încât să configureze un an bun şi prosper pentru cetăţenii României, ei fiind cei care au contribuit prin taxe şi impozite la fondurile pe care autorităţile le gestionează.
Guvernarea PSD a lăsat visteria ţării într-o situaţie bună, fapt ce se reflectă în creşterea alocărilor bugetare pentru domenii esenţiale: educaţie şi sănătate. Totodată, au fost prioritare alte două capitole deosebit de importante pentru economia românească, respectiv transporturile şi investiţiile publice. Ministerul Culturii, al Apărării Naţionale, al Agriculturii şi al Economiei au primit, de asemenea, fonduri majorate comparativ cu anul trecut.
Având ca ţintă dezvoltarea durabilă şi reală a întregii ţări, Grupul Parlamentar al PSD a considerat absolut necesară redistribuirea de fonduri pentru echilibrarea bugetelor comunelor, oraşelor şi municipiilor, şi, ca urmare, a amendat Legea bugetului astfel încât primăriile care au resurse proprii, sub media pe judeţ, să fie aduse la nivelul mediei sau, dacă se poate, peste medie, pentru ca nicio comună din ţară să nu rămână fără minimul de resurse necesare pentru buna funcţionare. Cred că această corecţie va oferi şi zonelor rurale şansa de a se dezvolta, de a prospera şi de a se apropia de un standard de viaţă european.
Sunt bucuros că principalele măsuri luate de PSD au fost adoptate prin noua lege a bugetului. Reducerea fiscalităţii, majorarea veniturilor populaţiei aprobate de Parlament (creşteri salariale pentru sectorul bugetar), stimularea mediului de afaceri şi a creşterii economice prin neimpozitarea profitului reinvestit, reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor la asigurări sociale din partea angajatorilor, reducerea impozitului pe dividende de la 16 la 5%, toate acestea se regăsesc în Legea bugetului de stat pe anul 2016.
Una din priorităţile Grupului Parlamentar al PSD a fost adoptarea unei reglementări care să crească puterea de cumpărare a cetăţenilor – scăderea TVA la 20%. Relaxarea fiscală a fost realizată de PSD în etape, începând cu reducerea TVA la produse de panificaţie şi apoi, din vara acestui an, la toate produsele alimentare la 9%, iar din 1 ianuarie 2016 la 20% la toate celelalte produse prezente pe piaţa economică. Relaxarea fiscală iniţiată de PSD s-a dovedit deja a fi o măsură eficientă şi justă, impulsionând mediul de afaceri şi crescând consumul la nivelul simplului cetăţean, ceea ce se traduce prin creşterea calităţii vieţii.
În final, subliniez faptul că PSD îşi reafirmă poziţia cu privire la necesitatea creşterii salariului minim la 1.200 de lei, măsură pe care ne aşteptăm ca Guvernul Cioloş să o pună în aplicare cât mai curând, având în vedere creşterea economică realizată ca urmare a programului politic social-democrat.
Lider Grup PSD, Marian Neacşu

1 comentariu

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.