Pericol de gripă aviară

0

Primăria Slobozia atrage atenţia asupra pericolului reapariţiei gripei aviare, atât în gospodăriile populaţiei cât şi la nivelul păsărilor sălbatice.

Având în vedere că influenţa aviară de înaltă patogenitate a cunoscut la sfârşitul anului 2016 o creştere alarmantă a cazurilor diagnosticate pozitiv în zone apropiate judeţului Ialomiţa, cetăţenii sunt sfătuiţi să respecte câteva măsuri elementare în transmiterea bolii. Cel mai important este să se prevină orice contact direct şi indirect între păsările sălbatice, în special cele de apă, şi păsările domestice, în special raţe şi gâşte, prin interzicerea accesului păsărilor domestice la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală.

Este importantă şi separarea în cadrul gospodăriei a raţelor şi gâştelor de alte păsări domestice, interzicerea adăpării păsărilor domestice cu apă din rezervoare de apă de suprafaţă accesibile păsărilor sălbatice şi interzicerea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a orătăniilor, intrările limitându-se la proprietarul exploataţiei.
Pentru evitarea introducerii unei eventuale infecţii se recomandă folosirea de încălţăminte diferită faţă de cea zilnică, în spaţiul de exploatare a păsărilor domestice, şi se interzice regruparea păsărilor domestice şi a altor păsări ţinute în captivitate cu ocazia târgurilor, pieţelor şi expoziţiilor din zone cu influenţă aviară.

Crescătorii de păsări au obligativitatea anunţării medicului veterinar şi a Direcţiei Sanitar Veterinare asupra oricărei suspiciuni de boală, caz de mortalitate şi morbiditate la păsările aflate în proprietate.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.