Pesta porcină africană ameninţă porcii din gospodăriile populaţiei

0

f08d745f8cd842c9a7c1bfef2e271930_xl

Crescătorii de porcine din Ialomiţa sunt atenţionaţi că în localităţi foarte apropiate de Delta Dunării şi în zona de nord vest a graniţei României cu Republica Moldova au fost confirmate focare de pestă porcină africană în gospodăriile populaţiei.
Pentru protejarea porcilor de această boală, reprezentanţii Direcţiei Judeţene Sanitar Veterinare recomandă să nu se intre în adăposturile animalelor cu încălțămintea și hainele de stradă, iar pentru dezinfecția la intrarea în adăpost este indicată o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică.
Porcii trebuie crescuţi doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a intra în contact cu alte animale, porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici şi care ar putea transmite boala. De asemenea, este neindicată scoaterea scroafelor sau vierilor din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație, iar pentru vânătorii care aduc acasă carne de mistreț recomandarea este să nu se dea porcilor din gospodărie apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne.
Ialomiţenii sunt sfătuiţi să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați cu crotalii sau fără certificat sanitar veterinar de sănătate, eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit, şi să nu folosească în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi de pestă porcină africană.
Este interzisă aducerea din Ucraina și Republica Moldova a porcilor vii, cărnii de porc proaspătă, refrigerată sau congelată, sau a produselor din carne, cum ar fi carnea sărată, cârnații, șunca.
Porcii bolnavi de pestă porcină mor rapid, prezintă temperatură foarte ridicată de 40,5 – 42ºC, prezintă roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și a pieptului, nu mai mănâncă, au apatie și împleticire în mers, vomită, au diaree, uneori cu sânge, și urdori la ochi.
Boala evoluează cu mortalitate extrem de ridicată în efectivele afectate şi nu există tratament. Proprietarii sunt obligaţi să anunţe de urgenţă serviciile sanitar veterinare la apariţia oricărui caz de mortalitate, iar în situaţia apariţiei vreunui focar de pestă porcină africană animalele vor fi ucise şi proprietarii despăgubiţi.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.