Peste 1500 de caricaturi şi 200 de epigrame au fost primite la Festivalul Naţional de Umor Urziceni 2016

1

dsc03966 

Participare importantă la cea de-a 20-a ediţie a Revelionului Caricaturiştilor, festivalul de tradiţie al Urziceniului, la care au trimis lucrări 320 de caricaturişti din 54 de ţări şi 24 de epigramişti din România şi Republica Moldova. „Avem azi festivalul datorită celui de sus, pentru că e cu picioarele pe pământ. Festivalul a început simplu, ca un salon de caricatură, cu Horaţiu Mălăele primul preşedinte al juriului. Actorii Dorel Vişan, Adriana Trandafir şi Jean Paler, alături de renumiţii caricaturişti Popas, Crihan, Ciosu, Pai, Crib, Avramescu, Postolache, Crişan şi Leonte au pus umărul la buna desfăşurare a Festivalului organizat în preajma Sf Andrei, decretat patronul spiritual al caricarituriştilor. De asemenea, pe aici au trecut şi au contribuit la renumele manifestării Ştefan Cazimir, Fănuş Neagu, Alexandru Clenciu, Cornel Udrea, Ananie Gagniuc” a spus în deschidere Nicolae Petrache, gazda şi organizatorul manifestării.

De 10 ani concursul de caricatură a devenit internaţional, iar la această ediţie s-au primit peste 1500 de lucrări din 54 de state. În expoziţia din foaierul Casei Municipale de Cultură a Urziceniului sunt prezentate 400 de caricaturi. Premiul I, în valoare de 500 euro, a fost împărţit între Nicolae Lengher şi Victor Eugen Mihai, premiul II a fost adjudecat de caricaturişti din Ungaria şi Brazilia, iar locul III a ajuns în Uruguai.

 „În fiecare an expoziţia creşte. Anul acesta s-a înregistrat o participare importantă, iar numărul mare de lucrări şi calitatea acestora a creat o atmosferă specială între membrii juriului. Mai, mai să ne batem între noi. Caricatura nu e matematică. Până la urmă am căzut de acord. Câştigătorii, care sunt din Bacău şi Timişoara, au fost pe temă. Unul a tras în ţeapă toate partidele, iar celălalt a ţinut cont că DNA-ul ne adună pe toţi” a precizat Iulian Penapai, preşedintele juriului.

La secţiunea epigramă, tema a fost anul acesta inocenţa, iar din cei 24 de concurenţi pe primul loc s-au clasat Gheorghe Tulici din Chişinău şi Nicolae Bunduri din Braşov, pentru ca ialomiţeanul Luchian Abel din Valea Măcrişului să se situeze pe locul III.

Prezent la festivitatea de premiere, primarul Liviu Cazan i-a felicitat şi încurajat pe participanţi să contribuie la tradiţia unui festival unic la nivelul judeţului Ialomiţa „Mie ca primar toată lumea îmi spune ce să fac şi, când ies din casă, uneori, nu ştiu în ce direcţie să o iau. Am impresia că ne-am cam pierdut direcţia în administraţie, dar şi ca neam…Am apucat să văd o parte din lucrări şi acestea aparţin unor autori străini. Îmi doresc să ne regăsim valorile şi să încercăm să le conturăm din nou. Eu vă doresc sănătate pentru a fi prolifici şi să ne încântaţi cu prezenţa dumneavoastră la Urziceni mulţi ani înainte.”

Pe toată durata manifestării, în atelier au lucrat trei graficieni care au realizat portretele tuturor celor dispuşi să se expună ochiului satiric al caricaturistului. De voia bună a festivalului s-au mai ocupat Adrian Fetecău şi Grupul Vouă.

1 comentariu

  1. Mă numesc Nicolae Bunduri şi nu Bondove deşi mi-ar fi plăcut ca “nume de scenă” şi le mulţumesc organizatorilor pentru Pr 1 chiar dacă a fost ex aequo cu Tulici (alt nume de scenă) urmaţi de Luchian (nume de pictor) .Deşi NU am fost invitat, simt că am fost alături cu sufletul de unii dintre mai vechii mei confraţi şi prieteni. Vă doresc noi succese şi Sărbători Fericite!

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.