Plantaţie de flori pe marginea drumului naţional, între Ţăndărei şi Giurgeni

3

Agricultorul francez stabilit la Mihail Kogălniceanu a plantat 6 hectare cu flori pe lângă Drumul Naţional 2A, între Ţăndărei şi Giurgeni. Gestul inedit este o invitaţie la aprecierea frumosului, dar şi de menţinere a curăţeniei în trafic. 

Florile de pe marginea drumului naţional se întind pe 4,5 km, iar plantarea a început cu o curăţenie generală. „Prima etapă, am adunat tot gunoiul. Am pus băieţii şi au adunat foarte mult, apoi am pregătit terenul şi am semănat cele aproape 6 hectare cu flori. Din păcate nu au ieşit chiar cum am vrut eu, dar sperăm că la anul se vor face şi mai bine.”

Arnaud Perrein se ocupă cu agricultura de mulţi ani în estul judeţului, iar în această primăvară a adus din Franţa şase saci cu seminţe diverse, pentru a realiza un covor de flori de-a lungul terenurilor pe care le lucrează: „Scopul este să fie mai frumos pentru că este drumul spre mare, foarte multă lume trece pe aici, dar este vorba şi de relaţia noastră cu apicultorii, să le arătăm că noi nu facem neapărat rău sau suntem poluatori. Încercăm să colaborăm, le oferim toate informaţiile de care au nevoie, soiurile pe care le semănăm, când tratăm şi cu ce tratăm. Şi prin florile astea încercăm să dezvoltăm puţin relaţia noastră.”

O suprafaţă întinsă a fost plantată cu flori şi în parcul arheologic de lângă Giurgeni. Nelu Copilău face parte din echipa care asigură paza obiectivului şi apreciază iniţiativa, dar este sceptic că exemplul va rezista: „Este o idee frumoasă, cu un impact vizual relaxant. Celor care le place frumosul apreciază, dar trebuie întreţinute. Ori noi suntem obişnuiţi cu mărăcini. Trebuie întreţinute şi ajutate pentru că sunt flori domestice şi vor fi invadate de cele sălbatice, care sunt mai rezistente.”

În amestecul de flori sunt 10 soiuri diferite, de la maci şi colţunaşi, până la cârciumărese şi gălbenele, care vor înflori toată vara.  

3 comentarii

  1. Am fost si am vazut, o idee surprinzatoare pentru noi dar cat de frumos este sa vezi pe lungimi de cativa kilometri flori ca in gradina, felicitari celor ce le-au plantat, ii rugam sa ne permita sa le admiram si poate luam si seminte la toamna! Nu treceti fara sa le vedeti ca este pacat, pentru Romania este altceva, de luat aminte! Luati cu voi o imagine si o impresie placuta si poate si ideea!

  2. Eu cred ca este totusi o strategie, a plantat flori acum iar in viitor cele 6 ha sa le cultive cu cereale. Sa puna stapanire si pe acel teren ca si pe tot terenul din comuna si imprejurimi. Nu va lasati pacaliti. Este frumos, dar vrem sa vedem cat tine.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.