Plantaţie de lavandă în Ialomiţa

8

20160608_120248 (1)

După 13 ani de cules roşii în Spania, o ialomiţeancă şi-a propus să muncească şi să câştige acasă la fel ca în străinătate. Cu banii agonisiţi, femeia a pornit propria afacere cu plante aromate şi, spre bucuria consătenilor, reuşeşte să dea de lucru la 5, până la 10 persoane tinere. Câmpul de lavandă, plantat anul trecut, este acum “raiul pe pământ” şi, cel mai important, va aduce un profit mulţumitor timp de 15-20 de ani.
Înfiinţarea plantaţiei de lavandă s-a ridicat la 8.000 de euro, cât au costat cei 20.000 de butaşi răsădiţi pe suprafaţa unui hectar. Frusinica Ionescu spune a cântărit mult dacă să planteze levănţică sau cătină, dar în urma documentării pe internet s-a hotărât la culturile de plante aromatice: „E foarte căutată şi îmi pare rău că nu am avut anul trecut mai multă producţie . Suntem ca la şcoală, clasa întâi, apoi a doua, a treia… Eu am zis că dacă nu câştig în 3 ani în România cât am câştigat în străinătate, mă întorc în Spania, că am casă şi acolo. Dar am întâlnit la fabrică oameni foarte deschişi, cărora le mulţumesc pentru că m-au încurajat şi mă sfătuiesc permanent. În toamnă am zis că mai plantez un hectar.”
De anul trecut, de când a fost plantat hectarul cu lavandă, în aproape toate gospodăriile din Borduşelu se află câte o tufă mov înmiresmată, luată din „capul locului” şi plantată în faţa casei. Printre fermieri, iniţiativa a fost privită cu scepticism: „Începe o concurenţă între culturile tradiţionale şi cele de plante tehnice. Doamna a vrut terenul exact pe locul în care are actul de proprietate şi după cum vedeţi este exact între două culturi mari de grâu şi de porumb, ceea ce pentru agricultori e un pic complicat. Dar este inedit şi o premieră la noi, la Ciochina”, a precizat Vasile Câmpulungeanu.
Cele mai încântate de cultura de lavandă sunt femeile care muncesc cu ziua într-un cadru natural mirific: „Este greu că stai numai cu capul în jos, dar e un miros nemaipomenit de frumos. Toată munca noastră este manuală. Săpăm, secerăm, sortăm… Ar fi bine să se planteze mai multă ca să aibă mai multă lume de lucru. Seara, după ce ne terminăm treaba, ne facem câte un ceai de lavandă şi dormim buştean până a doua zi la cinci dimineaţa”, spun cele 4 femei găsite în câmpul de lavandă în prima zi de recoltat. Dacă este un sezon bun, cu minim trei recolte, anul acesta se preconizează o producţie totală de minim 1.500 de kg de floare uscată. Anul trecut, preţul de desfacere a fost de 10 euro pe kilogram, însă acesta poate varia în funcţie de calitate.

8 comentarii

  1. Eu cred ca este un bun si excelent inceput. In batranul Baragan oportunitati sunt la tot pasul. Doar un pic de inspiratie , un pic de noroc si un pic mai multa munca , poate aduce satisfactii materiale cat si un loc de prim rang in randul investitorilor si intreprinzatorilor. Mult succes si la cat mai multa productie! Nimic nu este de neatins atunci cand vointa iti este calauza…nu stiu cine a ziso sau daca a ziso cineva.

  2. scuzati indrazneala, am cautat si nu am gasit un asociat in firma mea, am 3ha de levantica in anul 1 si voi mari suprafata pana la 40-50ha, are cineva seriozitatea necesara???

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.