Avocatul Poporului a promovat la Înalta Curte de Casație și Justiție un recurs în interesul legii privind competențele de a aplica sancțiuni legate de circulația pe drumurile publice.
„Polițiștii rutieri, în toate cazurile și polițiștii locali, în cazurile expres prevăzute de lege, au competența de a constata contravențiile și a aplica sancțiuni legate de circulația pe drumurile publice. (…) AP a promovat la ÎCCJ un recurs în interesul legii referitor la interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 39, raportate la art. 102 alin. (1) pct. 14 sau art. 105 pct. 10 din Ordonanța de urgență a Guvernului (OUG) nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, în sensul stabilirii competenței funcționale a agenților constatatori (din cadrul poliției locale sau poliției rutiere), cu incidența art. 7 lit. h) din Legea nr. 155/2010 a Poliției locale. În opinia Avocatului Poporului, polițistul rutier este singurul care poate constata contravențiile reglementate de OUG nr. 195/2002″, precizează comunicatul de presă.
„Este adevărat că și polițiștii locali, în temeiul Legii nr. 155/2010, au anumite atribuții în domeniul rutier, însă sunt limitate, fără posibilitatea ca aceștia să constate și să aplice sancțiuni în temeiul OUG nr. 195/2002. Cu toate acestea, dacă totuși polițiștii locali acționează în domeniul rutier asupra unor fapte care ar intra sub incidența OUG nr. 195/2002, aceștia ar putea interveni doar împreună cu Poliția rutieră, în aplicarea art. 179 din Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006″, arată sursa citată.
Faceti o informare corecta si nu mai trunchiati adevarul.
In cazul in care ICCJ admite recursul, se va referi strict la aplicarea dipsozitiilor art.39 din OUG 195/2002, respectiv la necomunicarea de date.
In cadrul legal oug 195/2002 modificata si republicata nu scrie de Politia Locala ca si organ de constataresi daca facem o lectura a textului legal „Politia Romana prin Politia rutiera si Politia de Frontiera in punctele de trecere a frontierei de stat” , actiunile celor de la Politia Locala au cel putin un caracter de preventie si nu de constatare ,revenind la cadrul legal conform Og 2/2001 privind regimul contraventiilor au dreptul de a constata dar nu si de a aplica sanctiunea atribut al celor de la politia rutiera din cadrul Politiei Romane(a nu se face confuzie cu „rutiera de la locala”) dar cum traim in Romania si aplicarea unei sanctiuni se face conform art 15 din og 2/2001 alin 1
„Articolul 15
(1)Contraventia se constata printr-un proces-verbal incheiat de persoanele anume prevazute in actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, denumite in mod generic agenti constatatori.”
ps. dar cine trebuie sa mai si citeasca aceste acte legislative si sa le inteleaga