Preţ mic, paie multe şi puţine boabe, anul acesta la grâu

2

oihuihg

Fermierii ialomiţeni constată că 2016 este un an cu producții și prețuri mai mici la grâu. Agricultorii sunt îngrijorați că achizițiile de cereale se fac sub prețul de anul trecut, în condițiile în care recoltele sunt mai slabe, iar cheltuielile de depozitare cresc costurile totale de producție. Marian Nedu din Căzăneşti spune că a obţinut cu o tonă mai puţin la hectar faţă de anul trecut, din cauza tendinţelor de a se cultiva cu densităţi din ce în ce mai mari: „Anul acesta s-a transformat într-o greşeală. Grâul e foarte înalt, că a avut ploi multe, densitate foarte mare şi spicul e mai subţire. Asta înseamnă grâu mai puţin, cam 6,5 tone la hectar faţă de 7,5 tone anul trecut”.
Cei mai afectați sunt fermierii mici, obligați de împrejurări sa vândă din capul locului. Depozitarea este considerată spaţiu de siguranţă pentru agricultori, dar cei mai mulţi nu dispun de această soluţie şi vând imediat după treierat, în condiţiile în care preţul este cu mult mai mic, precizează şi Nicolae Sitaru preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa: „Preţul este cu 20% mai prost faţă de anul trecut, ceea ce nu este în regulă pentru că unii dintre fermieri nu-şi vor recupera nici măcar costurile”.
De preţ se plânge şi Marin Stanciu, fermier din Ciochina, chiar dacă are depozite pentru păstrarea recoltei: „Eu anul trecut am vândut la momentul recoltatului cu 75 de bani, iar acum se cumpără cu 55 de bani. Sperăm să mai crească, noi cei care avem unde să depozităm. Dar nu e în regulă de loc, mai ales că nu ne-am primit nici subvenţiile, cel puţin eu nu am primit nimic până acum şi am fost obligat să apelez la credite”.
În Ialomiţa sunt cultivate cu grâu 100.000 de hectare, ceea ce reprezintă o treime din suprafaţa agricolă a judeţului.

2 comentarii

  1. Pai de ce au mai bagat combinele cand puteau sa taie graul cu foarfeca.Asa sa justifice milioanele furate de la apia.ai dracu de fermieri hoti si banditi. La prostime le da cate o dubla de grau si ei se imbogatesc.

    • Tu poate asa crezi k este dar cand vezi k bagi bani in tratamente in ingrasaminte si ploaia abea vine sau poate nu vine deloc…si ajungi in cele din urma la recoltat si te uiti in buncar si observi k trebuie sa mai aduci de acasa pentru a acoperii cheltuiala

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.