Primarii brăileni, gata să depună proiecte la GAL Danubius Ialomiţa – Brăila

0

INTERES. Primarii celor 9 localităţi ce fac parte din Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Danubius Ialomiţa – Brăila s-au arătat interesaţi să achiziţioneze din fonduri nerambursabile utilaje, un autobuz, să reabiliteze reţeaua stradală de iluminat public ori să asfalteze sute de metri de uliţe pietruite.
GAL Danubius Ialomiţa – Brăila şi-a făcut un obicei din a organiza periodic întâlniri zonale cu reprezentanţii Unităţilor Administrativ Teritoriale ce fac parte din Grupul de Acţiune Locală pentru a informa cu privire la măsurile aflate în derulare prin care fonduri europene nerambursabile pot schimba în bine faţa comunităţilor locale. De data aceasta s-a ales localitatea brăileană Tufeşti, acolo unde au fost invitaţi toţi cei nouă primari ai localităţilor Bărăganul, Berteştii de Jos, Frecăţei, Gropeni, Marasu, Stăncuţa, Tichileşti, Tufeşti şi Victoria, în fapt comunele din judeţul Brăila care alături de alte 20 localităţi din Ialomiţa alcătuiesc Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Danubius Ialomiţa – Brăila.
Întâlnirea a făcut parte din calendarul de activităţi de pregătire a eventualilor beneficiari pe măsurile M9/6B (Integrarea minorităţilor, prevenirea segregării şi a excluziunii sociale în teritoriul GAL Danubius Ialomiţa – Brăila) şi M10/6B (Protejarea patrimoniului cultural în teritoriul GAL Danubius Ialomiţa – Brăila), măsuri cu finanţări cuprinse între 5.000 şi 60.000 euro (Măsura M9/6B) respectiv 5.000 şi 200.000 euro (Măsura M10/6B).
„Interesul nostru este să accesăm fondurile!”
Raluca Dumitrescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei, a fost cea care i-a invitat pe primari să nu ezite în a depune la timp proiectele şi pe alte Măsuri adresate Unităţilor Administrativ Teritoriale pentru a nu se rata finanţări necesare ca aerul în comunităţi unde veniturile nu sunt atât de spectaculoase iar bugetele locale nu au posibilitatea de a acoperi investiţii de anvergură.
„Vă aşteptăm cu proiecte până la sfârşitul lunii iunie, sper să reuşiţi să vă încadraţi în acest termen. Pentru cei care nu o vor putea face vom deschide ulterior o nouă sesiune scurtă. Interesul tuturor este să accesăm fondurile pe care GAL Danubius Ialomiţa – Brăila le are alocate pe fiecare măsură destinată comunităţilor locale, trebuie să accesăm aceşti bani, nu să-i pierdem! Aveţi mare grijă atunci când întocmiţi proiectele, nu trebuie să vă lipsească documentele obligatorii, important este să lucraţi cu firme de consultanţă gata să vă stea oricând la dispoziţie cu informaţii utile. Atenţie, nu faceţi plata înainte acestor firme de consultanţă, consultanţii serioşi vor accepta să aştepte plata serviciilor după semnarea contractelor de finanţare.”, le-a transmis primarilor Raluca Dumitrescu.
Ea a trecut în revistă o serie de documente ce nu trebuie să lipsească de la dosarul proiectului, i-a rugat pe primari să prindă în bugetele locale fondurile necesare co-finanţării, să pună la dosar copii conform cu originalul şi să folosească ştampila Primăriei, nu pe cea de primar. Mai mult, le-a atras atenţia că dacă un proiect depus nu este viabil el nu va trece de Comitetul de Selecţie din cadrul GAL Danubius Ialomiţa – Brăila pe motiv că acesta ar fi ulterior respins de către AFIR şi astfel s-ar pierde trei – patru luni preţioase. „Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale este unitatea de implementare cea mai serioasă din România în recuperarea banilor. Nu au fost întârzieri de mai mult de 90 zile de la momentul depunerii cererii de plată, aşa cum scrie în procedură, sunt perioade în care primiţi banii şi în 10 – 15 zile, în funcţie de gradul de ocupare al experţilor.”, i-a încurajat Raluca Dumitrescu pe primari.
Comuna şi proiectul
În condiţiile în care comunităţile locale de rromi sunt nesemnificative iar majoritatea Căminelor Culturale sunt dotate corespunzător, primarii brăileni şi-au arătat interesul pentru a depune proiecte pe Măsura M7/6B (Creşterea atractivităţii teritoriului GAL Danubius Ialomiţa – Brăila prin înnoirea satului), cea care are alocate fonduri totale de 1.829.377 euro şi unde pot fi depuse proiecte finanţabile cu maxim 70.000 euro. În cazul în care valoarea totală este mai mare bugetele locale trebuie să suporte diferenţa, aşa cum este cazul în comuna Frecăţei unde se doreşte achiziţionarea unui autobuz care să facă mai uşoare deplasările locuitorilor din cele şase sate componente.
Achiziţia a câte unui încărcător frontal în comunele Tichileşti, Berteştii de Jos şi Bărăganu sunt şi ele pe listele unor viitoare proicte ce se doresc a fi finanţate. Mult mai complicată va fi reabilitarea iluminatului public în comuna Victoria, caz în care este nevoie de o documentaţie stufoasă din care nu trebuie să lipsească acordul obţinut de la societatea de distribuţie a energiei electrice pentru dreptul de folosire pentru cel puţin zece ani a stâlpilor.
Nu uşoară va fi obţinerea finanţării pe care o vizează Ştefan Moise, primarul comunei Tufeşti. Acesta intenţionează să obţină cei 70.000 euro pentru asfaltarea a 358 metri pe strada Cimitirului, o dorinţă expresă a localnicilor, proiect ce trebuie să ţină cont de valoarea maximă admisă de AFIR pentru asflatare, de existenţa rigolelor şi a trotuarelor.
Acţiunea de la Tufeşti a fost supervizată de reprezentantele OJFIR (Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale) care, ca de obicei, au apreciat claritarea informaţiilor transmise de reprezentanţii GAL şi disponibilitatea acestora la oferirea tuturor sfaturilor utile în vederea înlesnirii accesării de către Unităţile Administrativ Teritoriale a fondurilor puse la dispoziţie prin Grupul de Acţiune Locală Danubius Ialomiţa – Brăila.
„Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale este unitatea de implementare cea mai serioasă din România în recuperarea banilor. Vă aşteptăm cu proiecte, interesul tuturor este să accesăm fondurile pe care GAL Danubius Ialomiţa – Brăila le are alocate pe fiecare măsură destinată comunităţilor locale, trebuie să accesăm aceşti bani, nu să-i pierdem!” – RALUCA DUMITRESCU, GAL DANUBIUS Ialomiţa – Brăila.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.