Primăvară-toamnă, ciclul expoziţional al artiştilor plastici ialomiţeni!

0

dsc_3991

23 de artişti plastici din Bărăgan s-au reunit sezonul acesta în cadrul Salonului de toamnă de la Slobozia. Evenimentul face parte din programul expoziţional al Filialei Uniunii Artiştilor Plastici din Ialomiţa şi reprezintă o sărbătoare culturală pentru comunitatea locală.

Vernisajul prilejuieşte întâlnirea autorilor cu publicul tânăr al elevilor Liceului de Arte, dar şi cu ochiul critic al confraţilor literaţi, poeţi şi scriitori ialomiţeni. „ Între alte expoziţii facem aceste saloane de toamnă şi de primăvară. Sunt importante pentru că avem ocazia să ne vadă lumea. Provocarea este feedback-ul. Vine, se uită sau nu la lucrare. Dacă trece indiferent pe lângă ea, atunci trebuie să mai vezi ceva. Dar este importantă şi educaţia vizuală. Percepţia corectă aparţine celor care au o anumită cultură vizuală” a precizat pictorul Nicolae Croitoru Capbun.  Expoziţia cuprinde toate genurile artei plastice, de la mozaic şi tapiserie, la pictură pe şevalet şi grafică, ale autorilor din Ialomiţa, Brăila şi Călăraşi, ceea ce a consolidat mişcarea artiştilor plastici ai UAP Ialomiţa, după cum a spus preşedintele Gheorghe Petre:  „Respectăm munca acestor oameni, care fac această muncă din pasiune şi sunt convins că această colaborare a noastră cu autorităţile judeţene va fi în continuare rodnică. Ea va fi pepiniera pentru viitorii artişti plastici din această zonă, nu numai pentru Ialomiţa, aşa cum în 1990 am reuşit să înfiinţăm Liceul de Arte la Slobozia, într-o competiţie cu alte cinci judeţe.” Reunirea artiştilor plastici în cadrul Saloanelor de toamnă şi de primăvară este o dovadă de solidaritate şi generozitate, apreciază directorul Centrului Cultural UNESCO, Doina Roşca: „E de remarcat că artiştii oferă privitorilor aceste lucrări fără vreo motivaţie financiară, ceea ce în aceste zile înseamnă foarte mult, ca şi dualitatea între condiţia de creator şi cea de dascăl, pentru că elevii prezenţi în expoziţie au ocazia să înveţe bunul gust.”

Printre privitori, scriitorul Şerban Codrin apreciază că artiştii plastici sunt mai puţin orgolioşi: „Filiala asta face treabă foarte bună. Toamna aceea este splendidă, dar şi natura moartă cu roşul acela este absolut senzaţională. Artiştii plastici sunt extraordinar de serioşi şi au mai puţine orgolii. La noi, la scriitori, sunt nişte orgolii înfiorătoare. Cum îl lauzi pe unul cum nu-ţi mai dă bună ziua pentru că au impresia că l-au apucat pe Dumnezeu de un picior.”  Lucrările din Salonul de toamnă, ediţia 2016, pot fi contemplate în cadrul Galeriilor de Artă Arcadia din incinta Centrului Cultural UNESCO Ionel Perlea din Slobozia.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.