Primul bilanț GAL DANUBIUS IALOMIŢA – BRĂILA: 10 proiecte depuse pentru fonduri de 505.000 euro

0

CONTRACTE DE FINANŢARE. Grupul de Acţiune Locală Danubius Ialomiţa – Brăila a prezentat primele investiţii cu impact în rândul celor 94.000 de cetăţeni din judeţele Ialomiţa şi Brăila arondaţi, mici întreprinzători entuziaşti şi îndrăzneţi semnând deja contractele pentru fondurile europene puse la dispoziţie în cadrul LEADER.
„Vă anunţ cu bucurie că au fost semnate primele contracte de finanţare depuse prin GAL Danubius Ialomiţa – Brăila şi parte dintre beneficiari au primit fondurile pentru a demara investiţiile pe care vor să le dezvolte în rândul comunităţilor locale. Este doar un prim pas în demersul nostru de a obţine cât mai repede finanţări de 60% din totalul de 6,2 milioane euro, alocări ale Strategiei de Dezvoltare Locală.”, a comunicat Raluca Dumitrescu, preşedintele Consiliului director al GAL Danubius (foto).
Este vorba de primele 10 de proiecte depuse în cadrul unor Măsuri pentru care sunt disponibile fonduri de peste 1,43 milioane euro. Proiecte ce au urmărit atingerea obiectivelor de dezvoltare locală ce se realizează prin trei priorităţi: încurajarea transferului de cunoştinţe şi a inovării în agricultură, silvicultură şi în zonele rurale; creşterea viabilităţii exploataţiilor agricole şi a competitivităţii tuturor tipurilor de agricultură în toate regiunile şi promovarea tehnologiilor agricole inovatoare şi a gestionării durabile a pădurilor; promovarea incluziunii sociale, a reducerii sărăciei şi a dezvoltării economice în zonele rurale.
Produse cosmetice bio şi împletituri din fibre vegetale
Crearea de noi activităţi ne-agricole în teritoriul GAL Danubius Ialomiţa – Brăila a atras la primul apel 6 iniţiative locale dintre care, într-un final, cinci dintre ele au fost declarate eligibile şi au semnat contracte de finanţare pentru câte 40.000 euro. Ignat Iuliana PFA din comuna brăileană Frecăţei îşi propune prin proiect rezervare şi asistenţă turistică, cu angajarea a două persoane, un demers menit a spori atractivitatea unei zone naturale deosebite în care agro-turismul poate ajuta comunitatea locală. Două persoane vor fi angajate în manufacturarea produselor cosmetice bio, obţinute doar prin folosirea ingredientelor naturale, atent îmbinate de Mirela Drăgănică în comuna ialomiţeană Gura Ialomiţa. Alte două angajări se vor face în Giurgeni – Ialomiţa, într-un proiect în care reprezentanţii Rural Creativ îşi propun să reînvie tradiţii populare tradiţionale printr-un atelier de ţesut şi realizat împletituri din fibre vegetale.
În afara acestor proiecte aflate acum fie în faza premergătoare semnării contractelor de finanţare, fie deja în derulare cu primele sume de bani virate de către AFIR, pentru apelul lansat în perioada 9 februarie – 16 martie au mai fost depuse alte trei proiecte în valoare totală de 120.000 euro, documentaţii ce se află în evaluare la GAL Danubius Ialomiţa – Brăila şi care vizează investiţii în infrastructură, investiţii în domeniul agricol şi forestier, investiţii non-agricole.
30 proiecte pentru instalarea tinerilor fermieri
Măsura M4/2B – Agricultura Nouă prin instalarea tinerilor fermieri în teritoriul GAL Danubius Ialomiţa – Brăila are ca indicatori conform fişei măsurii cel puţin 5 locuri de muncă create în minim 30 de proiecte cu o valoare cumulată de 961.213,41 euro. Dezvoltarea intreprinderilor ne-agricole este o măsură ce-şi propune minim 6 noi locuri de muncă în minim două proiecte ce pot primi finanţare totală de 300.000 euro. Până acum au fost depuse două proiecte în valoare totală de 154.834 euro, ambele din Ialomiţa, în comunele Ciulniţa, respectiv Stelnica, proiecte de au primit „undă verde” din partea AFIR şi în care se vor semna în perioada următoare contractele de finanţare.
Dincolo de bucuria primelor proiectele finanţate, GAL Danubius Ialomiţa – Brăila nu a reuşit să atragă niciun proiect în primul apel din anul 2018 pe Măsura M2/1A – Creare de grupuri operaţionale în teritoriul GAL Danubius Ialomiţa – Brăila, măsură ce are la dispoziţie suma de 200.000 euro.
Festivaluri locale de folclor şi tradiţii populare
În bugetul aprobat, GAL Danubius Ialomiţa – Brăila are disponibilă suma de 55.000 euro la cheltuieli pentru sărbători locale, festivaluri tematice şi târguri de produse. „Avem o promisiune de la domnul primar din comuna Gheorghe Lazăr pentru un târg de produse de toamnă şi ne dorim să avem şi în judeţul Brăila o astfel de iniţiativă locală. Pe lângă acestea, cu sprijinul Primăriei, vom susţine la Săveni primul festival de folclor.”, a anunţat Raluca Dumitrescu.
Pentru că fondurile pentru cheltuielile de funcţionare au fost atent gestionate şi s-au reuşit economii importante, GAL Danubius Ialomiţa – Brăila, cu acordul membrilor, a decis mutarea unei părţi însemnate la fondurile pentru Strategia Locală de Dezvoltare, tocmai pentru creşterea numărului de proiecte finanţate. „În mod real, nu vom putea cheltui niciodată 1,1 milioane de euro pentru funcţionare, este imposibil, grila de salarii şi toate cheltuielilor trebuie încadrate într-o bază de date şi este păcat să dăm aceşti bani înapoi Uniunii Europene în loc să facem activităţi care să ajute teritoriul. Scopul Grupului de Acţiune Locală nu este să funcţioneze ci să aducă plus valoare în teritoriul pe care-l deserveşte.”, a concluzionat preşedinta Consiliului director GAL Danubius Ialomiţa – Brăila.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.