Primul caz de anemie infecțioasă ecvină în Ialomița

0

tghrsth

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează crescătorii de animale din județ că în cursul lunii iunie 2016 a fost confirmat, pe raza localității Fierbinți, primul caz de Anemie Infecțioasă Ecvină.
Boala a fost depistată de specialiști din cadrul L.S.V.S.A. Ialomița, în urma analizării probelor de sânge recoltate și confirmată de I.D.S.A. București (Laboratorul Național de Referință pentru diagnostic și sănătate animală).
Anemia infecțioasă ecvină este o boală virală, care se manifestă la toate animalele din familia Equideae, inclusiv la cai, catâri, măgari. Acest virus are capacitatea unică de a infecta calul pe viață, producând atacuri intermitente de boală (în urma cărora animalul afectat poate muri), urmate de perioade în care animalul poate părea neafectat.
Transmiterea virusului se face prin sânge infectat, care este transmis de la un animal infectat la unul susceptibil. Sângele este transmis în principal de vectori reprezentanți de insecte hematofage. De asemenea, virusul poate traversa bariera placentară și poate cauza infecții fatale, un armăsar afectat de boală putând infecta iapa în timpul împerecherii.
Ținând cont de cele menționate, reinformăm toți proprietarii de ecvine că, în conformitate cu prevederile Ordinului A.N.S.V.S.A. nr. 35/2016, reprezentând strategia națională în ce privește Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, recoltarea de probe de sânge este obligatorie pentru toate ecvinele în vârstă de peste 6 luni. În vederea supravegherii stării de sănătate a tuturor animalelor, proprietarii au obligativitatea identificării ecvinelor deținute, prin microcipare și prezentarea animalelor la locul și ora stabilită de medicul veterinar împuternicit, pentru efectuarea acțiunii de recoltare sânge.
Menționăm că boala nu se transmite la om, nefiind o zoonoză, iar în cazul înregistrat pe raza localității Fierbinți au fost dispuse toate măsurile legale, conform Ordinului A.N.S.V.S.A. nr. 46/2014, privind aprobarea Planului pentru eradicarea anemiei infecţioase ecvine pe teritoriul României și a H.G. nr. 1214/2009, privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor.
Compartimentul comunicare din cadrul DSVSA Ialomița

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.