Proiect de prospecțiuni geofizice tridimensionale în Ialomița

1

În ziua de 18 decembrie 2018, la Căzănești a avut loc o întâlnire – dezbatere privind inițierea proiectului ”Prospecțiuni Geofizice Tridimensionale Urziceni Sud 3D”, la care au participat o parte dintre primarii localităților din perimetrul vizat de proiect: Gârbovi, Sfântu Gheorghe, Colelia, Balaciu, Munteni Buzău, Căzănești, Ciochina, Gheorghe Doja și Traian, alți reprezentanți ai administrației județene și locale, ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița și reprezentanții filialei din România ai firmei americane HUNT OIL COMPANY, DALLAS, TEXAS, condusă de domnul Mark Wagley.
Președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, a prezentat în deschidere scopul care a fundamentat organizarea întâlnirii, interesul autorității administrației publice județene de a găsi împreună căi de valorificare a unei oportunități care poate aduce dezvoltare locală durabilă în comunitățile din centrul județului Ialomița.
Prezentarea firmei și a proiectului a realizat-o Iulian Harpa, consultant Comunități și Autorități Guvernamentale din cadrul firmei Hunt Oil Company of România: “Hunt Oil Company of Romania este într-un parteneriat cu OMV Petrom, cu activități în segmentele de explorare & producție, urmărind descoperirea și dezvoltarea de zăcăminte de gaze naturale și țiței. În perioada 2014 – 2018, parteneriatul Hunt Oil Company of România & OMV Petrom a desfășurat activități de explorare în județele Buzău, Galați, Vrancea, Brăila, Bacău și Ialomița.
Proiectul ”Prospecțiuni Geofizice Tridimensionale Urziceni Sud 3D” din județul Ialomița are următoarea arie de cuprindere:
Prospecțiunea geofizică se bazează pe studiul modului în care se propagă în subsol undele elastice generate de surse controlate, pentru a obține informații despre structura internă a Pământului în zona prospectată. Ea va fi făcută de o companie specializată, contractată de parteneriatul Hunt Oil Company of România & OMV Petrom. Metoda este minim invazivă deoarece nu poluează aerul, nu afectează flora și fauna locală, nu folosește substanțe toxice, iritante sau cancerigene, nu poluează apele de suprafață sau pe cele subterane, iar operațiunile vor lua în considerare activitățile agricole din zonele prospectate.
A fost de un interes real Studiul de Mediu Premergător Prospecțiunii Geofizice, contractat cu firma Blumenfield, companie specializată în studii de biodiversitate, prin utilizarea de metode recunoscute științific, deoarece datele obținute privind impactul proiectului asupra mediului înconjurător din zona prospectată vor fi puse la dispoziția autorităților județene și locale, pentru a fi utilizate în strategiile de dezvoltare viitoare.
Parcursul activității de explorare durează în medie 5 ani și cuprinde: prospecțiunea geofizică, prelucrarea datelor geofizice, interpretarea datelor geofizice și geologice și forajul sondei.
Programul proiectului de prospecțiune geofizică din anii 2018 – 2020 în județul Ialomița este următorul: studiu de biodiversitate (octombrie 2018 – august 2019), obținerea autorizațiilor și acordurilor de la autoritățile competente (decembrie 2018 – septembrie 2019), obținerea acordului de acces în teren (aprilie – octombrie 2019), operațiuni de prospecțiuni propriu-zise (15 august 2019 – 1 aprilie 2020).
În abordarea proiectului, partenerii țin seama de caracterul temporar al lucrărilor, impactul minim asupra mediului, compensarea eventualelor daune temporare ale culturilor agricole, informarea corespunzătoare a comunităților locale, pentru înțelegerea corectă a parametrilor proiectului.
Analizele preliminare ale implementării proiectului au pus în evidență atât beneficiile pe termen scurt ale investiției (închiriere de spații pentru cazare și organizare, angajații companiei de prospecțiune geofizică vor locui în zona adiacentă lucrărilor, cu influență asupra economiei locale), cât și cele pe termen lung, în caz de succes în etapa de explorare
( taxe și impozite către autoritățile locale și naționale, îmbunătățirea unor drumuri de acces, închiriere/cumpărare de terenuri, noi locuri de muncă, contractare de servicii de la nivel local etc)”.
De asemenea, reprezentanții parteneriatului Hunt Oil Company of România & OMV Petrom au arătat disponibilitatea de a colabora cu autoritățile administrației publice locale din zona prospectată prin proiecte sociale, educaționale și culturale, de a găsi punți de comunicare deschise și oneste și de a construi relații durabile, bazate pe încredere și respect.
Participanții la dezbatere: primarii comunelor Gârbovi – Popa Grigore, Colelia – Niță Nichita, Gheorghe Doja – Ion Mihai, Traian – Năstase Fănel, Sfântu Gheorghe – Teculescu Petr-Mădălin și Ciochina – Câmpulungeanu Vasile, precum și Valentina Brașoveanu, director al Direcției Amenajarea Teritoriului și Urbanism, din aparatul de specialitate al Consiliului Județean Ialomița și Daniel Ganea, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița au apreciat proiectul, modul în care s-a realizat prezentarea, au făcut observații practice și punctuale, au sugerat propuneri pentru aplicarea unitară a unor măsuri în teritoriul prospectat și au adus în discuție posibilitatea racordării comunităților locale la rețele de gaze naturale.

1 comentariu

  1. Autoritati proaste! In loc sa se bucure ca localnicii vor castiga din chirii si mancare vanduta celor ce fac prospectiuni (indoielnice si astea), ar fi trebuit sa obtina de la ei certitudini (nu promisiuni) mai palapbile, de exemplu ca vor face lucrari de introducere sau extindere de retele de gaze naturale pentru locuitorii din zona.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.